День святого Юрія: коли Юріїв день 2023, традиції та прикмети

Коли день святого Юрія 2023: традиції та прикмети на Юрія весняного — 1+1

Які існують традиції та прикмети на святого Юрія?

Поділитися:

Свято Юрія — Юрій Весняний (Юріїв день, Юріїв день весняний) — весняне свято Юрія, яке народні календарі символізує прихід весни. Юрій (Юр, Юрай) звільняє сили природи до їх повного розквіту й життя. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День матері 2023 в Україні: точна дата та його історія свята

Коли свято Юрія 2023 в Україні

Свято Юрія у 2023 році в Україні відзначатимуть 6 травня. Це день святого Юрія (Георгія) Змієборця, тобто його іменини за церковним календарем. Інші назви: Юрій (Георгій) Переможець або святий Юрій (Георгій), або священномученик Георгій Побідоносець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2023: найважливіші свята та дати

День Юрія 2023: історія та традиції 

Шанування святого Юрія (Георгія) почалося з V століття, його вшановували, як мученика і воїна. Юрій (Георгій) став святим патроном візантійських імператорів, а пізніше і руських князів, у яких ім'я Юрія стає улюбленим. На Русі святий Юрій відомий з часів прийняття християнства наприкінці X століття. Він з'явився серед інших християнських святих із Візантії, де шанування його мало вже багатовікову традицію. На честь святого названий Собор святого Юра у Львові. 

На іконах Юрія (Георгія) традиційно зображують у вигляді мужнього чоловіка, який їде верхи на білому коні та проколює списом змія. Цей образ символічний і означає перемогу святого над древнім змієм (драконом).

Юрій (Георгій) Змієборець здавна став покровителем воїнів. Юріїв день відзначається в православ'ї, як день захисника Вітчизни. Він є офіційним святом у Грузії, Болгарії, Сербії, Хорватії. Цей Святий також дуже популярний і серед католиків.

В українській народній традиції Юрій (Георгій) вважається повелителем вовків, на білому коні він полює у супроводі їх зграї. Також відомий як винищувач гадів, замовляння від їхніх укусів були частиною українських традицій. Юріїв день в Україні, загалом, хліборобське свято, яке колись було пов'язане з веснянками.

В деяких селах Закарпаття на Юріїв день прикрашали хати березовим віттям, а молодь обливалася водою. 

  • З Юрія хороводи, з Дмитрія вечорниці
  • Коли на Юрія дощ і грім, буде радість людям всім
  • Гур, гур, іде святий Юр (про весняний грім)

Юрій весняний: народні прикмети

►На день Юрія тепла роса — скоро прийде літо.

►Якщо йде сильний дощ — виросте багато трави.

►Якщо цього дня зростаючий місяць чи сильний вітер, який жене хмари — така погода ще буде довго.

►Якщо в свято Юрія комарі збираються в зграї — чекайте на потепління.

► Якщо є роса, добре вродить просо, а сніг чи іній на деревах — до хорошого врожаю гречки, а ось дощ віщує поганий врожай.

►Ранок 6 травня ясний та безвітряний — ранні посіви будуть вдалими. Якщо ж спочатку погода була поганою, але потім покращилася — тоді хорошими будуть пізні посіви.

►Ніч проти 7 травня тепла — до перших морозів дозріє хліб.

►На день Юрія дме південний вітер — чекайте на добрий врожай. А північний вітер означає скорі заморозки.

Який попит на квіткову розсаду цьогоріч, дивіться: 

Новини по темі