День весняного рівнодення 2023: дата та традиції дня

День весняного рівнодення 2023: коли настане весна — 1+1
freepik.com

Коли настане день весняного рівнодення в 2023 році?

Поділитися:

День весняного рівнодення – це особливий час, коли тривалість світлового дня дорівнює ночі. У народному календарі дата отримала назву Весняне рівнодення, Весняний сонцеворот, Вербоносиця, Лазар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід на літній час 2023: коли в Україні переводять годинник

Коли день весняного рівнодення 2023

У 2023 році День весняного рівнодення припадає на понеділок, 20 березня. Через різницю між календарним та астрономічним роком весняне рівнодення не має фіксованої дати і щороку може зрушуватися на кілька годин. У високосний рік виходить коригування часу і рівнодення повертається на вихідну позицію. Дата весняного рівнодення набагато більш постійна, ніж осіннього рівнодення, літнього та зимового сонцестояння

У північній півкулі весняне рівнодення відбувається приблизно 19-21 березня. У південній півкулі, де пори року зсунуті на шість місяців, весняне рівнодення відбувається приблизно 21–24 вересня. Коли весняне рівнодення наступає в одній півкулі, в іншій півкулі настає осіннє рівнодення.

День весняного рівнодення 20 березня: традиції та звичаї

День весняного рівнодення — слов'янське свято, яке ознаменовує зміну сезонів – закінчення зими і початок весни. Після цього дня весна остаточно вступала в свої права, а світловий день ставав довшим. Тільки двічі на рік Сонце сходить точно на сході і заходить точно на заході. День весняного рівнодення урочисто відзначали в різних частинах Європи та Азії. Язичницькі святкування приходу весни були сповнені сакральним змістом перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя. У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в юдаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Великодня), ісламі (Навруз) тощо. 

У цей день випікали фігурки у формі птахів. Наші предки у день весняного рівнодення добували «нового вогню». Чоловіки робили це старовинним способом – шляхом тертя дерев’яних палиць, цей вогонь називали «живим». 

Що можна робити у День весняного рівнодення

➤зробіть прибирання вдома, викиньте все непотрібне і старе

➤зробіть вологе прибирання, вимийте вікна

➤напишіть список справ і нових цілей особисто для себе

➤загадайте бажання і запишіть його на листку паперу, а потім сховайте (саме час загадати бажання про мир).

Новини по темі