День зимового сонцестояння 2022: коли найдовша ніч у році

Коли день зимового сонцестояння: найкоротший день та найдовша ніч 2022 року
freepik.com

Коли буде найкоротший день та найдовша ніч 2022 року?

Поділитися:

День зимового сонцестояння — це найкоротший день та найдовша ніч року. Коли буде день зимового сонцестояння у 2022 році?

День зимового сонцестояння

Коли день зимового сонцестояння 2022

Залежно від року (високосного чи ні), зимове сонцестояння відбувається 21 чи 22 грудня в Північній півкулі і 20 чи 21 червня у Південній півкулі Землі. День зимового сонцестояння припадає на 22 грудня в ті роки, що передують високосним. Тому у 2022 році День зимового сонцестояння настане 21 грудня о 23:47 за Києвом.  

Для мешканців Землі на зимове сонцестояння припадають найкоротший день і найдовша ніч року. У різних культурах день зимового сонцестояння тлумачився по-різному, але в більшості народів його сприймали як відродження, у цей час влаштовували свята, зустрічі, ритуали та інші урочистості.

День зимового сонцестоянння

День зимового сонцестояння відзначають практично в усіх світових культурах. У християнських церквах, які перейшли на григоріанський календар, у ці дні святкують Різдво Христове. Православ'я використовує юліанський календар, за яким дата Різдва збігалася із зимовим сонцестоянням 2 тисячі років тому, але тепер зсунулася на півмісяця пізніше. Слов'яни в день зимового сонцестояння святкували Коляду, германські народи — Йоль, римляни (до III століття) — непереможне сонце. Часто люди їдуть зустрічати день зимового та літнього сонцестояння до Стоунхенджу. Стоунхендж збудований так, що вісь, проведена через його опорні камені, вказує на точку сходу сонця в день літнього сонцестояння і захід сонця в день зимового сонцестояння.

День зимового сонцестояння

День зимового сонцестояння в українській культурі

Збільшення світлового дня для українців розпочиналося із зимового сонцестояння та ритуалів на честь народження нового сонця. Вони відігравали роль пускових механізмів ініціальної магії, скерованої на забезпечення успішності чергового землеробського року. Українські народні традиції зимового сонцестояння відтворювалися на свято Коляди. 

Примітно, що у ці дні накладаються дві історичні хвилі зимових свят – язичницького народження «Нового Сонця» — зимове сонцестояння, та християнського народження єдиного Бога — католицьке Різдво Христове.

День зимового сонцестояння: прикмети дня

►Якщо за вікном морозна погода, то зима буде м'якою, але сніжною.
►Завірюха або снігопад у цей день віщують дощове літо.
►Горобці почали гнізда будувати та тягати різні гілки та сміття – через кілька днів буде сильний мороз.
►Птахи під дахом ховаються – до хуртовини.
►З ранку навперебій цвірінькають синиці – до морозу.

Новини по темі