День зимового сонцестояння 2021: коли найдовша ніч у році

День зимового сонцестояння: найкоротший день та найдовша ніч 2021 року
Pixabay/kidmoses

Коли буде найкоротший день 2021 року?

Поділитися:

День зимового сонцестояння — астрономічне явище, що відбувається, коли нахил осі обертання Землі у напрямку від Сонця досягає найбільшого значення.

Коли день зимового сонцестояння у 2021 році

Залежно від року зимове сонцестояння відбувається 21 чи 22 грудня в Північній півкулі і 20 чи 21 червня у Південній півкулі Землі. Для мешканців Землі на зимове сонцестояння припадають найкоротший день і найдовша ніч року.

У різних культурах день зимового сонцестояння тлумачився по-різному, але в більшості народів його сприймали як відродження, у цей час влаштовували свята, зустрічі, ритуали та інші урочистості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2021: найважливіші свята та дати

Дні зимового сонцестояння відзначають практично в усіх світових культурах. У християнських церквах, які перейшли на григоріанський календар, у ці дні святкують Різдво Христове. Православ'я використовує юліанський календар, за яким дата Різдва збігалася із зимовим сонцестоянням 2 тисячі років тому, але тепер зсунулася на півмісяця пізніше. Слов'яни в день зимового сонцестояння святкували Коляду, германські народи — Йоль, римляни (до III століття) — непереможне сонце.

Часто люди їдуть зустрічати день зимового та літнього сонцестояння до Стоунхенджу. Стоунхендж збудований так, що вісь, проведена через його опорні камені, вказує на точку сходу сонця в день літнього сонцестояння і захід сонця в день зимового сонцестояння.

стоунхендж

Зимове сонцестояння в українській культурі

Збільшення світлового дня для українців розпочиналося із зимового сонцестояння та ритуалів на честь народження нового сонця. Вони відігравали роль пускових механізмів ініціальної магії, скерованої на забезпечення успішності чергового землеробського року. Українські народні традиції зимового сонцестояння відтворювалися на свято Коляди. 

Примітно, що у ці дні накладаються дві історичні хвилі зимових свят – язичницького народження «Нового Сонця» — зимове сонцестояння, та християнського народження єдиного Бога — католицьке Різдво Христове.

День зимового сонцестояння: що можна робити

  • Підвести підсумки року
  • Приготувати кругле печиво у формі сонечка
  • Напекти млинців
  • Красиво одягнутись до сімейної вечері
  • Запалити свічки, а хто живе у приватному будинку – багаття чи камін
  • Зробити подарунок батькові
  • Можна поститись на фруктах, соках та легкій їжі
  • Добре зробити прибирання у будинку
  • Сходити в лазню або прийняти ванну
  • Подякувати за все, що у вас є
  • Спланувати наступний астрологічний рік у момент сходу сонця
  • 21 грудня – добрий час для всіх починань: можна закладати нові звички

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на грудень 2021: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів

Чи пишуть сучасні діти листа Миколаю та як батьки пояснюють, хто кладе подарунки під ялинку, дивіться сюжет:

Новини по темі