Дмитро Комаров порадив, куди поїхати в Україні на новорічні свята: колоритні обряди та зимовий екстрим (ЕКСКЛЮЗИВ)

Дмитро Комаров розповів, де найкраще відпочивати в Україні взимку на свята
Instagram/komarovmir

Мандрівник Дмитро Комаров порадив читачам сайту 1+1, куди можна поїхати в Україні на зимові свята.

Поділитися:

Мандрівник, ведучий тревел-шоу «Світ навиворіт» та «Мандруй Україною» Дмитро Комаров ексклюзивно для читачів сайту 1+1 дав поради: куди можна поїхати на зимовий відпочинок на новорічні та різдвяні свята. Дмитро зізнався:

«Для мене в Україні найкращий новорічний відпочинок – це відпочинок у горах, у Карпатах. Я сам десь із 18-19 років їздив практично щороку у новорічний період у наші гори у різні місця. Тому що я дуже люблю вертеп і Маланку як журналіст, і просто мене це захоплює як людину».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров про свої мандрівки: «Після Еквадору, джунглів, Південної Америки я кайфую кожну секунду вдома, бо у нас краще»

Тож у перші тижні нового року Комаров радить їхати на Гуцульщину, щоб подивитися, як там колоритно та неповторно проходять обрядові дійства до свят. Дмитро порадив:

«Зокрема можна поїхати до Верховини. Я точно знаю, що там є вертеп на Різдво. А що стосується Маланки з 13 на 14 січня, найпопулярніші точки – це Вашківці та Великий Кучуров у Чернівецькій області».

ВерховинаФОТО: verkhovyna.life

Щоправда, Дмитро зазначив, що там зараз уже дуже багато туристів, яких практично не було на початку 2000-х років, коли Комаров туди приїхав вперше. Мандрівник згадує – зимові свята там були справжнім автентичним видовищем. Але й зараз, незважаючи на туристів, у цьому регіоні у людей збереглися унікальні артефакти. Дмитро підсумував:

«Глобально весь Карпатський регіон дуже яскраво, колоритно, неповторно та незабутньо відзначає ці два свята: Різдво та Маланку».

Комаров вважає – ці свята стають дружнім та об'єднуючим фактором: можна спостерігати різдвяну ходу з хати до хати, люди всю ніч не сплять, спілкуються, смачно та ситно їдять та отримують справжнє задоволення від усього, що відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров про проєкт «Мандруй Україною»: «Моє завдання – показати маршрути, які реально повторити»

Щодо Маланки Дмитро каже, що це яскравий український карнавал: маски, традиції, які не побачиш більше ніде у світі. Ведучий додав:

«Саме Гуцульщину я поставив би до списку моїх топ-рекомендацій для тих, хто хоче побачити етнографію, антропологію, стати дослідником, а не просто туристом».

Дмитро Комаров у зимовому відпочинку радить розділити лижний відпочинок та обрядово-традиційний. Він зазначає, що на гірськолижних курортах теж проходить і вертеп, і Маланка, але в основному вони спеціально відтворені для туристів. Цікавіше дивитись на традиції не на гірськолижних курортах, а там, де люди святкують не для туристів.

БуковельФОТО: wikipedia.org/Naumenkophotographer

Щодо любителів саме гірськолижного відпочинку, Комаров ділиться досвідом:

«Буковель – це європейський сервіс та високі ціни. Драгобрат або Славське – це відсутність сервісу, інфраструктури, бездоріжжя, але й дивовижна природа та більше єднання з нею».

Якщо вибір припав все ж таки не на Буковель, Комаров радить заздалегідь себе запрограмувати та налаштувати, що там не буде крутого сервісу, доріг, але буде змога отримати кайф від екстриму.

Зима гориФОТО: wikipedia.org/Mr.Rosewater

Проте Дмитро Комаров зробив важливе застереження:

«Хочу звернутися до тих екстремалів, у кого виникне ідея піднятися на Говерлу, на Піп Іван взимку: будьте обережнішими, інформуйте рятувальну службу і в жодному разі не йдіть без гіда. Тому що взимку наша Говерла така ж небезпечна, як і Еверест, і там щороку губляться люди».

Дмитро Комаров додав, що Карпати для нього напрямок №1 в Україні взимку, бо вони асоціюються із зимою. Але звісно і Одеса чи Львів взимку теж дарують свої позитивні, незабутні емоції.

Дивіться, як Дмитро Комаров розповідає про останню експедицію в Еквадор та подорожі Україною:

Новини по темі