Як полегшити період адаптації дитини до садочка: поради від нейропсихолога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли найкраще віддати дитину в садочок: поради нейропсихолога
Freepik

У якому віці найкраще віддавати дитину в садочок: розповідає дитячий нейропсихолог.

Поділитися:

Навчальний рік все ближче, і якщо процес початку навчання у школі є більш-менш зрозумілим, то коли і як віддавати дитину до дитячого садочку є досить неоднозначними питаннями. Руслан Сенічкін та Людмила Барбір у "Сніданку з 1+1", який виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, поспілкувалися з нейропсихологом та Керівником дитячого корекційного напрямку ГО "Let's do it green Ukraine" Дмитром Вакуленком на тему дитячих садочків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині впоратися з тривогами: поради від МОЗ

У якому віці краще віддати дитину до дитсадка

Поширена думка, що чим раніше віддати дитину до садочка, тим краще — так вона швидше адаптується до взаємодії з іншими дітьми. Насправді оптимальний вік для цього — 3 роки. Так, існують індивідуальні ситуації, коли батьки змушені віддати дитину до садочка раніше, але якщо ми говоримо про статистику, 3 роки — найкращий вік для садочка повного дня.

Для дитсадочка дитина обов'язково повинна вміти говорити та комунікувати. Має бути хоча б якась незалежність у побутових питаннях (вміння їсти ложкою, ходити в туалет.

"Дитина має знаходитися в зоні найближчого розвитку. Тобто з рівнем 0 її закинути в умови, де вона одразу має мати там рівень високого ґатунку — це погана стратегія", — пояснює лікар.

Як підготувати дитину до дитсадка

  • Заздалегідь розповідайте про садок як про чудове місце.
  • Не "залякуйте" садочком.
  • Зробіть завчасно фотографії садка і майбутньої групи, вихователів.
  • Почніть залишати дитину у садку на декілька годин поступово.
  • Норма адаптації — до 2-х місяців.

Що робити, якщо дитина вже кілька місяців не може адаптуватися до садочка

Найпоширеніші два випадки такого розвитку подій:

►Дитина наче звикла до садочка, але в якийсь момент знову починає вередувати. Це може бути маніпуляцією. Малюк розуміє що, наприклад, їжа вдома смачніша чи іграшки кращі, а тому хоче залишитися. Тут важливо не піддатися істериці та пояснити дитині, чому садочок для неї корисний.

►Стан дитини погіршився після дитячого садку. Якщо протягом всього часу дитині не ставало краще, або стан погіршувався, то варто звернутися до психолога, аби розібратися у причинах та знайти вірішення.

Як поводитися з дитиною, яка починає ходити в садочок

►Розповідати про садочок цікаво, але без перебільшувань. Якщо ваша дитина мріє про свій літак і ви використаєте це для опису садочка, то це принесе малюку розчарування й аж ніяк не зацікавить у відвідуванні дитсадка.

►Не казати, що повернетеся за 5 хвилин.

►Обов’язково прощайтеся.

►Улюблена іграшка може допомогти зі стресом, але може спровокувати конфлікти з іншими дітьми.

►Не критикуйте вихователя при дитині.

►Питайте, чи дитину не ображають.

►Не порівнюйте дитину з іншими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неля Шовкопляс дізналася, як вберегти своїх дітей від небезпеки у воді

Як побачити, що у дитини неприємності у дитсадку

У цьому питанні не варто покладатися лише на те, що дитина сама розкаже. Часто діти в такому віці можуть не розуміти, що насилля в їх сторону — це погано. Звертайте увагу на поведінку (наприклад, чи лякається від різких рухів та звуків), емоції, а також на тіло малюка, особливо суглоби.

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі