Коли Лазарева субота 2023: історія, традиції та народні прикмети

Коли Лазарева субота 2023: традиції та народні прикмети (1+1)
Freepik

Що таке Лазарева субота, коли відзначається свято?

Поділитися:

Лазарева субота — шоста субота передвеликоднього посту. Цього дня християни згадують диво воскресіння Ісусом Христом праведного Лазаря. Коли Лазарева субота 2023, які традиції та прикмети існують в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: що означає кожен тиждень Великоднього посту

Коли Лазарева субота 2023

Лазарева субота відзначається щорічно за 8 днів до Великодня, який цьогоріч у православних християн припадає на 16 квітня. Так, Лазареву суботу в 2023 році християни східного обряду відзначатимуть 8 квітня, напередодні Вербної неділі.

Лазарева субота: історія

Святкування воскресіння Лазаря в суботу перед Квітною неділею сягає перших віків християнства. Згідно з Євангелієм, дорогою до Єрусалиму, незадовго до свого розп'яття, Ісус проходив Вифанію. Перед цим Лазар дуже захворів і згодом помер. Одна із сестер чоловіка повідомила про це Ісуса. Він прийшов до печери, де був похований Лазар, прочитав молитву і той чудесним чином воскрес. Після цього Лазар став єпископом і прожив ще 30 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Благовіщення 2023: історія, традиції та народні прикмети

Лазарева субота: традиції

Лазарева субота та Вербна неділя взаємопов'зані, адже свою Божу місію на землі Ісус Христос завершив двома актами — воскресінням Лазаря й тріумфальним в’їздом до Єрусалиму. Цього дня віряни відвідують богослужіння в церкві, моляться, просять про допомогу та зцілення від різних недуг. Саме в Лазареву суботу люди відправлялися за вербовими гілками, щоб звечора або вже вранці у Вербну неділю освятити їх у церкві.

Великий піст у цей період трохи послаблюється. Дозволяється рибна ікра, рослинна олія і вино. В народі на свято зазвичай готували гречані млинці і горохову кашу. Вважалося, що ці страви принесуть добробут в сім'ю, а також хороший урожай гороху і гречки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2023: найважливіші свята та дати

Народні прикмети на Лазареву суботу

  • Якщо змії, ящірки та інші холоднокровні покидають свої нори і гнізда, отже прийшла справжня весна.
  • В Лазареву суботу потрібно посіяти горох, щоб він уродився.
  • Якщо на вербі багато сережок, рік буде радісним і щасливим, а врожай — великим.

Дивіться також, як врятувати зів'ялі квіти.

 

Новини по темі