Різдвяний піст в Україні: чому не варто дотримуватись посту під час війни (розказує дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому не варто дотримуватись Різдвяного посту під час війни (розказує Олена Брайченко)
Pixabay

Про піст під час війни та чому варто повертатись до традицій починати Різдвяний піст 14 листопада, а не 28.

Поділитися:

Сьогодні, 28 листопада, знакова подія для вірян, адже розпочинається різдвяний піст. Останній багатоденний піст у році, який закінчується Святвечором. Чим особливий Різдвяний піст та як урізноманітнювали свій раціон українці у різні часи, розказала дослідниця гастрономічної культури та історії української кухні Олена Брайченко у "Сніданку з 1+1".

Перше, на що звернула увагу Олена Брайченко, це необхідність українцям поступово повертатись до традицій, де Різдвяний піст починається 14 листопада та Різдво має бути до нового року (25 грудня):

"Не можна святкувати велике свято (Новий рік під час посту - прим.) , а потім знову Святвечір та Різдво. Так, це визнати дуже важко, але ми маємо звести ці календарі до єдино правильного характеру".

Дослідниця гастрономічної культури розповіла, що раніше Різдвяний піст, Пилипівка, був здебільшого для старшого покоління.

"Найбільш вживані страви цього періоду - це квашені, ферментовані овочі. Люди заквашували овочі, тому що не в усіх були гарні льохи, не всі могли нормально зберегти їх. У Різдвянй піст їли свіжі овочі з олією. Також готували хрін і редьку, які також змішували з оліями. Перші страви, борщі і пиріжки з горохом так само готували з квашеною капустою, з тушкованою капустою. Це були ті продукти, які заготовляли на зиму".

Що не можна робити у Різдвяний піст

піст

Кому не варто дотримуватися Різдвяного посту

Олена Брайченко зазначає, що вагітним, хворим людям, старим і немічним, а також в умовах війни про піст можна не говорити:

"Війна - це така річ, яка змінює все наше життя і тому ми їмо все, що у нас є. Треба готувати та їсти, тому що продукти не повинні пропадати".

Які традиції на Різдвяний піст зберігаються й досі, дивіться:

Новини по темі