Медовик з халвою, лимонний пиріг та ягідний наполеон: 3 покрокові рецепти приголомшливих десертів від Валентини Хамайко

Сьогодні, 1 лютого відзначається найсмачніше свято – Міжнародний день десерту.
Неофіційне свято, яке відзначають ласуни по всьому світу, спочатку було приурочене до появи десерту кейк-поп, який став популярним завдяки блогерці та кондитеру Енджі Дадлі.
Сьогодні це свято поєднує різні солодощі та присвячене всім видам десертів. За традицією цього дня кондитери проводять майстер-класи, дегустації, діляться рецептами та винаходять нові види десертів.
На честь Міжнародного дня десерту ми вирішили поділитися трьома чудовими рецептами від ведучої 1+1 України Валентини Хамайко. Спробуйте приготувати медовик із халвою, лимонний пиріг та ягідний наполеон за допомогою перевірених рецептів від ведучої, а також не забудьте зберегти цей матеріал у закладках, щоб не втратити рецепт.
Лимонний пиріг

Інгредієнти для тіста:
- борошно - 150 г
- обсмажені подрібнені горіхи мигдалю - 50 г
- вершкове масло 82% -100 г
- цукрова пудра - 50 г
- дрібка солі
- жовтки - 2 шт
- вода або сметана (за потребою) - 1-2 ст.л.
Для лимонного крему:
- сік лимона - 200 мл
- цедра - з 2 лимонів (великих)
- яйця -3 шт.
- жовтки - 3 шт.
- цукор -150-200 г
- масло - 125 г
- желатин - 6 г
Приготування:
1. Змішуємо всі сухі компоненти тіста: борошно, цукрову пудру, сіль і подрібнені горіхи. Додаємо розм'якшене масло і перетираємо все в крихту.
2. До масляної крихти додаємо жовтки і замішуємо тісто. Якщо вологості жовтків не вистачає, додаємо чайною ложкою воду або сметану. Тісто має бути гладким і рівномірно виміситися. Зазвичай я додаю 1 ч.л. сметани і перемішую, потім дивлюся, чи варто ще щось додавати.
3. Тісто загортаємо в харчову плівку і кладемо у холодильник мінімум на 1 годину, можна і на всю ніч (8-12 год.)
4. Готове тісто розкачуємо в пласт товщиною 5-7 мм між двома листками пергаменту і на пергаменті переносимо його в форму. Рівняємо краї тіста і часто наколюємо його виделкою.
5. Накриваємо тісто листком пергаменту, насипаємо зверху сухий горох (квасоля) і запікаємо 15 хвилин при 180 градусах. Пергамент з горохом (квасоля) прибираємо і допікаємо пісочну основу до повної готовності.
6. Починаємо готувати крем. Лимони споліскуємо, обсушуємо і знімаємо з них цедру.
7. До лимонного соку додаємо цукор та цедру і ставимо на вогонь. Щойно рідина закипить, знімаємо її з вогню і проціджуємо, щоб видалити цедру.
8. Яйця з жовтками збиваємо до однорідної маси і, збиваючи, поступово вливаємо гарячий лимонний сироп.
9. Щойно маса стане однорідною, переливаємо її в каструлю, ставимо на вогонь і, безперервного перемішуючи, доводимо до кипіння.
10. Желатин замочуємо в невеликій кількості холодної води. Коли желатин набухне, додаємо його в гарячий крем і ретельно перемішуємо. Кладемо вершкове масло і перемішуємо до однорідності.
11. Крему даємо трохи охолонути. Теплим кремом заливаємо готову пісочну основу і даємо вироби повністю охолонути. За бажанням готовий пиріг можна прикрасити оздобами, приготованими з білків, що залишився.
Медовик з халвовим кремом

Інгредієнти для тіста:
- борошно – 500-600 г
- вершкове масло – 50 г
- цукор – 100 г
- темний мед – 100 г
- яйця – 3 шт.
- сода – 2 ч. л.
Для крему:
- жирна сметана – 450 г
- цукрова пудра – 150 г
- ванільний цукор – 10 г
Для мусу з халвою:
- халва (соняшникова або кунжутна) – 400 г
- сметана – 400 г
- желатин – 5 г
Для прикрашання: тонкі скибочки грильяжу
Приготування:
1. На водяній бані розтоплюємо мед, цукор, яйця. Постійно перемішуємо до повного розчинення цукру. Додаємо вершкове масло, перемішуємо і кладемо соду. Маса повинна збільшитися в об’ємі.
2. В теплу медову масу поступово всипаємо 500 г борошна і вимішуємо тісто. Решту борошна залишаємо на підсипку.
3. М’яке і липке тісто залишаємо холонути. Можна покласти в холодильник на ніч або хоча б на 1 годину.
4. На пергаменті розкачуємо тісто на 5-6 дуже тонких пластів і обрізуємо їх за розміром форми. Випікаємо коржі до рум’яного кольору 5-7 хвилин при 180 градусах.
5. Для крему змішуємо сметану з ванільним цукром і цукровою пудрою. Змащуємо коржі. Товщина крему має відповідати товщині коржів.
6. Для мусу з халви у невеликій кількості води замочуємо желатин. У блендері змішуємо халву, сметану і додаємо розтоплений на водяній бані желатин. Перемішуємо.
7. Форму трохи більшого діаметра, ніж коржі, вистеляємо пергаментом і ставимо в неї торт – змащені кремом коржі. Проміжки між стінками і тортом заливаємо халвовим мусом. Мусом також змащуємо верх торта. Готовий виріб ставимо у холодильник на 8-12 годин.
8. Обережно виймаємо торт з форми і прикрашаємо його горіхами або скибочками грильяжу.
P.S. Для торта нам потрібно 5-6 коржів. Решта тіста легко зберігається в холодильнику (1 тиждень) чи в морозильній камері (1 місяць).
Ягідний наполеон

Інгредієнти для тіста:
- борошно — 500 г.
- вершкове масло 82% – 50 г.
- яйця - 1 шт.
- оцет – 1 ст. л.
- дрібка солі
Для крему:
- молоко — 500 мл.
- жовтки – З шт.
- цукор – 70-100 г.
- білий шоколад – 150 г.
- вершки 33% – 50 мл
- вершкове масло – 30 г.
- борошно – 2 ст.л.
- крохмаль кукурудзяний - 2 ст. л.
- стручок ванілі або ванільний цукор
- ягоди за смаком
Приготування:
1. Масло охолоджуємо в холодильнику. На робочу поверхню просіюємо борошно з сіллю, на грубій терці натираємо на борошно масло. Все перемішуємо. Робимо в суміші ямку і в неї вливаємо розбовтане яйце з оцтом.
2. Руками вимішуємо тісто. Не мнемо, а складаємо, ледь торкаючись, щоб масло не дуже нагрівалося. За потреби, якщо тісто погано збирається докупи, додаємо трошки холодної води. Тісто не повинне стати однорідним, але має триматися і збиратися в комок. Кладемо тісто в холодильник мінімум на 30 хв.
3. Для крему в блендері збиваємо жовтки з крохмалем та борошном, вливаючи цівкою 100 мл молока.
4. В каструлі на середньому вогні доводимо до кипіння решту молока з цукром, додаємо розрізаний вздовж стручок ванілі або ванільний цукор.
5. В кипляче молоко вливаємо яєчну суміш і, постійно помішуючи, доводимо її до кипіння. Перемішуємо, щоб крем не підгорів. Щойно крем почне загусати, знімаємо його з вогню.
6. В гарячий крем додаємо наламаний шматочками білий шоколад і масло, перемішуємо, доки вони повністю не розчиняться.
7. Крем накриваємо харчовою плівкою так, щоб вона торкалась його поверхні – це упередить утворення на ньому плівочки, і залишаємо холонути за кімнатної температури.
8. Збиваємо вершки і підмішуємо збиту масу в холодний заварний крем. Ретельно вимішуємо.
9. Тісто виймаємо з холодильника і ділимо на 5-6 частин, залежно від того, якого розміру ваші форми.
10. Кожну частину розкачуємо окремо на пергаменті і ножем обрізаємо під розмір форми. Тісто на пергаменті перекладаємо у форму (або на деко) і випікаємо коржі при 200* до рум’яного кольору.
11. Обрізки теж випікаємо: їх можна буде розкришити і цієї крихтою обсипати боки торта. Можна обім`яти і розкачати рештки тіста і випекти з нього ще один корж. Головне при цьому, щоб обрізки не ввібрали в себе забагато зайвого борошна
12. Збираємо торт. Найзручніше робити це у формі або кондитерському кільці. Холодні коржі змащуємо заварним кремом, посипаємо улюбленими ягодами і викладаємо один за одним. Останній корж змащуємо невеликою кількістю крему, прикрашаємо ягодами і посипаємо цукровою пудрою.
13. Готовий торт ставимо в холодильник на 3-4 год.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На честь Всесвітнього дня круасану: Руслан Сенічкін і Валентина Хамайко поділились рецептами хрумких круасанів