На честь Всесвітнього дня круасану: Руслан Сенічкін і Валентина Хамайко поділились рецептами хрумких круасанів

Сьогодні, 30 січня у всьому світі відзначається Всесвітній день круасану.
Популярна хрумка булочка із листкового тіста налічує більш як 300-річну історію. Борошняні вироби у формі півмісяців випікалися в Австрії щонайменше з XIII століття. Але початком нинішньої популярності круасанів можна вважати 1839 рік, коли австрійський артилерійський офіцер Август Цанг відкрив у Парижі «Віденську пекарню», де пекли такі булочки.
Всесвітній день круасану прийнято відзначати разом із улюбленою випічкою та чашкою кави. Тому пропонуємо надихнутись рецептами від ведучих Сніданку з 1+1, які розповідають, як приготувати смачні круасани вдома.
Круасани від Руслана Сенічкіна

Знавці запевняють, що цю здобу випікали ще у ХІІІ столітті, але традицію подавати їх до кави запровадив українець Юрій Кульчицький – той самий, що допоміг врятуватися Відню від османської армії та привчив європейців пити каву. Саме він у власній віденській кав’ярні подавав до кави по-східному випічку, що своєю формою нагадувала півмісяць.
Згодом таке частування тонізуючим напоєм у поєднанні з круасанами почало символізувати перемогу над Османською імперією, оскільки на її прапорі також було зображення півмісяця. Уперше в Париж ця здоба потрапила з австрійською принцесою Марією-Антуанеттою, а всенародно улюбленою вона стала після того, як австрієць Август Цанг відкрив у Парижі «Віденську пекарню». Ось так започаткована українцем традиція стала одним із символів французького сніданку. А як зробити круасани самому, читайте далі.
Інгредієнти:
- Листкове тісто (бездріжджове) 200 г
- Вершкове масло (82%) 120 г
- Пелюстки мигдалю 4 ст. л
- Джем чи будь-яка начинка 100 г (4 ст. л)
- Цукрова пудра 4 ст. л
Приготування:
1. Половину пачки вершкового масла нарізаємо кубиками (1 см) і ховаємо в морозилку. А поки що 200 г листкового бездріжджового тіста розкочуємо на присипаній борошном поверхні прямокутником, розміром 40 на 25 см і товщиною 3–5 мм. Розрізаємо його на менші прямокутники зі стороною 8–10 мм, а потім кожен з них на 2 трикутники.
2. Розтоплюємо декілька кубиків масла і змащуємо ним поверхню трикутників, зверху намазуємо тоненьким шаром джему/начинки. На начинку біля основи трикутника викладаємо 1–2 кубики масла з морозилки і згортаємо тісто від основи до гострого кутка (розтанувши, масло утворить всередині повітряний пухирець, що надасть нашим круасанам більшої повітряності та ніжності).
3. В деко для запікання викладаємо пекарський пергамент та трішки змащуємо його вершковим масло. Викладаємо круасани, згинаючи краї так, щоб вийшов півмісяць, змащуємо зверху невеличкою кількістю вершкового масла і ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, на 20–25 хвилин. Готову гарячу здобу можна оздобити тертим шоколадом або цукровою пудрою і потім охолодити.
Подають круасани зазвичай до кави по-віденськи або по-східному, а діткам – до какао чи до морсу.
Круасан з омлетом і овочами від Руслана Сенічкіна
Не лише солодкі, а й солоні круасани приносять справжнє гастрономічне задоволення. За словами Сеничкіна, один із його улюблених варіантів солоного круасану на сніданок - це поєднання з пишним омлетом і овочами. Приготуйте круасани за рецептом ведучого, про який ми писали вище, і додайте до нього таку начинку.
Інгредієнти:
- Круасан (рецепт круасану читайте вище) 3 шт.
- Томати 2 шт.
- Цибуля 1 шт.
- Огірок 2 шт.
- Перець Чилі 1 шт.
- Яйця 4 шт.
- Молоко 150 мл.
- Рукола 30 г
- Оливкова олія 30 г
- Болгарський перець 1 шт.
Приготування:
1. Дрібно нарізані томати, болгарський перець, перець чилі, цибуля, огірок змішуємо в окремому посуді. Заливаємо оливковою олією. Додаємо сіль, духмяний перець (подрібнений) і перемішуємо.
2. Далі робимо омлет. В окремому посуді змішуємо 4 яйця з додаванням невеликої кількості молока. Під час перемішування не забудьте додати солі та перцю.
3. Добре розігріваємо пательню, додаємо оливкову олію і на середньому вогні смажимо суміш з яйцями.
4. Чекаємо поки знизу трошки прихопиться омлет. Потім лопаткою робимо кілька рухів з усіх боків і чекаємо поки знову прихопиться і повторюємо рухи. Не пересмажуємо, нам потрібен омлет ніжний і м'який.
5. Беремо круасан, розрізаємо його навпіл. Кладемо руколу та приготовлені овочі і омлет.
Французький круасан від Валентини Хамайко

Справжні французькі круасани дуже ніжні та мають неповторний аромат вершкового масла, що розноситься за кілька кварталів. Розбираємося, як приготувати такий круасан і відчути Париж на смак.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 450 г
- Холодна вода – 140 г
- Сіль – 8 г
- Холодне молоко – 85 г
- Дріжджі – 15 г
- Цукор – 45 г
- Яйце – 1 шт.
- Масло 82% - 215 г
Приготування:
1. Готуємо тісто. Для цього змішуємо рідкі інгредієнти: молоко, воду та яйце. Сюди ж засипаємо борошно, цукор і сіль. Потім додаємо дріжджі і м’яке вершкове масло. Замішуємо тісто до однорідності. Залишаємо тісто на 2-2,5 год: за цей час воно збільшиться в об’ємі удвічі. Перевірте, щоб у готовому тісті не було шматочків дріжджів, цукру чи масла.
2. Доки сходить тісто, підготуємо масло. Шмат масла необхідно силою розім’яти до стану пластини товщиною в пів сантиметра. Отриману пластину кладемо між пергаментом та розкочуємо до прямокутної форми. Товщина отриманої пластини має бути 3 мм. Залишаємо масло в холодильнику.
3. Коли тісто зійшло, розминаємо його качалкою, вибиваючи пухирці з газом. Розкочуємо його у великий прямокутник.
4. По центру пластини тіста викладаємо масло, яке залишали відпочити. Важливо, що масло має бути холодним, але не переохолодженим, щоб воно не кришилося. Закриваємо тісто книжечкою і розкочуємо у довгу пластину. Робити це необхідно швидко, щоб масло не розтануло.
5. Загортаємо тісто у плівку та ховаємо у морозильник на 15 хвилин – так воно не буде сходити, а залишатиметься у такому ж стані. Після морозильної камери перекладаємо його у холодильник на 15-20 хвилин, щоб воно трохи відійшло.
6. Отримане тісто має бути пластичним – тоді воно готове до роботи. Розкочуємо його до товщини 4 мм. Зрізаємо ділянки тіста, в яких немає масла.
7. Вирізаємо довгі трикутники та скручуємо їх у круасани. Залишаємо їх на 1,5-2 години, за цей час вони збільшаться в розмірах. Щоб перевірити, чи готове тісто до випікання, натисніть легенько на круасан: він має повільно повертатися до початкової форми.
8. Змащуємо збитим яйцем та відправляємо круасани в розігріту до 220° духовку. Щойно поставили їх у піч, зменшуємо температуру до 170°. Випікаємо протягом 15 хвилин.
Раніше Валентина Хамайко поділилась рецептом дитячого печива з медом та корицею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів круасанів для сніданку по-французьки