На кого йдуть вчитися українці: найбільш популярні спеціальності серед абітурієнтів 2021 року та як змінився ринок праці в Україні (розповідає експерт)

Які найбільш популярні спеціальності серед українських абітурієнтів у 2021 році?
Pexels/Buro Millennial

Які спеціальності залишаються найбільш популярними серед українських абітурієнтів? Та яких змін зазнав ринок праці в Україні останнім часом?

Поділитися:

Найпопулярнішими спеціальностями серед вступників в українські виші у 2021 році стали: філологія, право, комп’ютерні науки, менеджмент, журналістика та психологія. При цьому, за статистикою, майже 70% випускників українських вишів не йдуть працювати за спеціальністю. Про сучасний ринок праці в Україні в ефірі шоу «Твій день» говорили з експерткою з ринку праці Марією Абдуліною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренди шкільної форми 2021: як без стресу зібрати дитину до школи? (розповів дизайнер Андре Тан)

Марія Абдуліна говорить:

Той топ професій, який ми спостерігаємо сьогодні, вже стабільний багато років в Україні. Хіба що дещо вище піднімаються за рейтингом ІТ-спеціальності з цілком зрозумілих і логічних причин. Чому філологія наразі така популярна, для мене загадка. Моє припущення – певним чином філологія дає вихід на інші перспективні ринки праці та може стати стартом, щоб увійти в іншу професію.

Експертка наголошує, що зараз високооплачуваними стають виробничі професії, які, проте, залишаються абсолютно непопулярними серед українських абітурієнтів. Наприклад, зварювальник чи токар може сьогодні в Україні заробляти близько 45 тисяч гривень на місяць, проте на ці спеціальності у нас постійний недобір.

СтудентФОТО: Pexels/Anastasiya Gepp

Чому більшість наших випускників не працює за спеціальністю? Марія Абдуліна вбачає цьому 3 причини:

  1. В 16-17 років, коли українці закінчують школу, визначитися з професією на все життя надзвичайно складно. В нашій країні немає нормальної освітньої структури для профорієнтації.
  2. Популярними у молоді залишаються професії, які зовсім не є перспективними на сучасному ринку праці. В результаті маємо перенасичення філологів, юристів і брак представників робітничих спеціальностей.
  3. Впродовж життя люди часто розуміють, що в іншій сфері мають більше навичок, там краще платять чи вона просто більше подобається. І змінюють професію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільна форма: за та проти. На що звернути увагу, обираючи дитині форму – поради дає дизайнер Андре Тан

За прогнозами Марії Абдуліної, найближчим часом на ринку України будуть найбільш перспективними професії у сфері:

  • сільського господарства;
  • металургії;
  • виробництва;
  • сфери догляду за дітьми та літніми людьми, де працю людини не можуть замінити  машини.

Більше про ринок праці України дивіться у відео: