«Найгірше, що кажуть депортованим українцям — що ваша держава вас покинула”: Катерина Осадча розповіла про примусове вивезення українських громадян до рф

«Найгірше, що кажуть депортованим українцям — що ваша держава вас покинула”: Катерина Осадча розповіла про примусове вивезення українських громадян до рф

Ведуча “Голосу країни” та “Світського життя” на телеканалі 1+1 Катерина Осадча з початку війни допомагає українцям у пошуку зниклих родичів.

Поділитися:

Катерина Осадча в ексклюзивному інтерв’ю для Marie Claire Ukraine розповіла про пошук українців, яких примусово вивезли до росії, діяльність проєкту “Знайти своїх” та дала важливу пораду, що робити, якщо людина потрапила до так званого “фільтраційного табору”. 

Катерина Осадча створила телеграм-канал “Пошук зниклих”, який нині масштабувався у соціальний проєкт під назвою “Знайти своїх”. Телеведуча поділилась, як наразі просувається робота над пошуком зниклих.

“Днями ми запустили сайт проєкту poshuk.1plus1.ua. Відтепер кожен, хто втратив зв’язок з близькими через російську агресію, зможе через зручний сайт подати заявку на пошук, переглянути списки евакуйованих або надати інформацію про людину, яку розшукують. Ми декілька разів на день оновлюємо інформацію, щоб українці оперативно могли отримувати звісткі про рідних, яких шукають. Щотижня ми проводимо великий зум з усіма волонтерами. Мої дії спрямовані на те, щоб поліпшувати пошук, зв’язуватися з людьми та залучати нових волонтерів до проєкту. Кожен день я обдзвонюю волонтерів, з якими ми ще не співпрацюємо, та проговорюю, чим ми можемо бути корисні один для одного. Також я веду спілкування з Міністерством реінтеграції, ДСНС. Ми з командою весь час налагоджуємо такі зв’язки”, - говорить Катерина Осадча

Осадча пошук зниклих

Катерина Осадча розповіла, яка пропагандистська робота ведеться з боку рф з примусово вивезеними українцями. 

“У нас були випадки, коли нам знайдені люди писали, що це ми в омані, все не так, як нам показують. З ними проводять пропагандистську роботу і, на жаль, на деяких людей це діє. Нам потрібно зрозуміти, що українці, яких вивезли, наприклад з Маріуполя, останні місяці не знали, що відбувається у країні. До них доносили інформацію, яка вигідна рф. Їм говорили, що Харків вже взятий, пів України окуповано і найгірше, що їм кажуть — це те, що ваша держава вас покинула. Це не є правдою, адже за кожен клаптик України ведуться запеклі бої. Ми зі свого боку не кидаємо таких людей, не відвертаємось від них, а доносимо аргументи. Це варто і важливо робити, адже кожна пропаганда ламається під впливом правдивих аргументів, які має наша країна. Будь-яка пропаганда крихка, вона побудована на брехні і її легко можна зламати”, - говорить Катерина Осадча

Осадча знайти зниклих

До того ж, ведуча поділилася, що важливо зробити, якщо ви потрапили до фільтраційного табору. 

“Ця важлива інформація вже є на нашій сторінці в інстаграм та у телеграм каналі проєкту “Пошук зниклих”. Там кожна людина зможе побачити всю потрібну інформацію. Ми консультуємось з тими, хто був примусово депортований, щоб ця пам’ятка допомогла усім, хто теоретично міг потрапити у таку ж ситуацію. Стосовно так званої фільтрації — існують вже цілі посібники по тому, як її пройти. Найперше, важливо видалити з телефона будь що, що може хоч якось завадити перетину блокпосту. Найголовніше над чим ми зараз працюємо — це повернення людей, які були депортовані до рф без документів. На жаль, це складний процес і їм потрібно бути готовими до дуже довгої дороги додому. Опинитися без грошей і документів у країні ворога — це надзвичайно складна ситуація”, — розповіла Катерина Осадча

Осадча пошук людей

Катерина Осадча поділилася результатами роботи соціального проєкту «Знайти своїх»:

"Зараз у проєкті задіяні більше 100 волонтерів, які працюють як онлайн, так і по всій Україні. Результати пошуку не можуть нас не тішити. Ми докладаємо максимальну кількість зусиль, щоб робити пошук ще більш дієвим і результативним. Можу сказати, що ми не зупиняємось та кожень день стараємося розширювати наші пошукові можливості. Зараз вже ми наближаємося до 2 000 знайдених людей".

Нагадаємо, “Знайти своїх” — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. Щоранку у "Сніданку з 1+1" можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Осадча знайти рідних

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих”. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація.

Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниклих” , адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграм.  

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних.  Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube. 

Новини по темі