Ніч багать: Що пов‘язує Єлизавету ІІ та легендарний день Гая Фокса

Ніч багать: Що пов‘язує Єлизавету 2 та легендарний день Гая Фокса | Цікаві факти | 1+1
Фото: Getty Images

Та інші цікаві факти про яскраве британське свято.

Поділитися:

Певно, чи не кожен бодай раз у житті чув про Ніч Гая Фокса чи інакше – Ніч багать. Це яскраве свято з вогнищами та феєрверками, яке традиційно відзначають 5 листопада в Британії та деяких її колишніх колоніях. У цю ніч жителі Сполученого Королівства виходять на вулиці, аби спалити опудало Гая Фокса та подивитися на феєрверки, які, до слова, починають запускати ще з середини жовтня. Таке досить незвичне для стриманих британців дійство приховує цікаву історію.

Фото: Getty Images

Твоїй увазі – 5 фактів про ніч багать.

Хто такий Гай Фокс?

Фото: Getty Images

Хоча нині це британське свято минає напрочуд весело, почалося воно з державної змови. Гай Фокс був одним із організаторів замаху на короля Англії Якова І. Разом із соратниками чоловік намагався підірвати Палату Лордів, куди 5 листопада 1605 року мав прибути король. Річ у тім, що Яків І був прихильником протестантів, тим часом Гай Фокс волів бачити на троні католика.

Змову вчасно розкрили, а багаття та феєрверки здобули популярність як своєрідне висміювання невдалої спроби державного перевороту.

Якби в ту ніч все вдалося, сучасної британської королівської родини не існувало б

Фото: Getty Images

Шанувальник королеви Єлизавети ІІ та усіх її родичів не можуть уявити сучасну Британію без цієї надпопулярної сім’ї. Та ніч Гая Фокса можна вважати і святкуванням на честь роду Віндзорів, адже Її Величність – прямий нащадок врятованого від замаху Якова І. Якби тієї історичної ночі заколотники таки досягли успіху – лінія королівського родоводу, що тягнеться аж до Єлизавети ІІ та всіх її спадкоємців, обірвалась би так і не розпочавшись.

Тож, як кажуть британці, нехай живе королева!

Спочатку святкування було примусовим

Фото: Getty Images

Ніч Гая Фокса перетворилася на свято фактично в день провального замаху – 5 листопада 1605 року. Так, уряд дозволив людям влаштувати масові гуляння з вогнем та феєрверками за умови, що дійство буде безпечним і організованим.

Та вже за кілька місяців із громадської ініціативи захід перетворився на офіційне свято з обов’язковим походом до церкви. Основним аргументом з боку парламенту стало те, що король Яків І врятувався завдяки Божій волі. Тож зовсім скоро британські священики почали проводити особливу молитовну службу, присвячену цьому визначному дню.

На честь Гая Фокса створили популярну в сучасній поп-культурі маску

Фото: Unsplash

Цей аксесуар можна часто побачити в інтернет-мемах. Та особливо популярною маска стала після появи в антиутопічному політичному трилері «V означає вендетта» (2006 рік) із голлівудською акторкою Наталі Портман у головній ролі. Зовсім як Гай Фокс, головний герой стрічки V планує грандіозний вибух однієї з урядових будівель. Та на відміну від свого історичного прототипу персонажеві стрічки все вдається.

Вперше аксесуар з’явився 1982 року на сторінках однойменного комікса англійського письменника Алана Мура з ілюстраціями художника Девіда Ллойда.

Нині маску вважають культовим символом громадського протесту, протистояння корупції та супротиву владі (переважно в країнах Заходу).

Монетку для Гая

Фото: Getty Images

Містичний Хелловін знайшов собі місце в британській культурі не так давно. Та, певно, діти завжди готові вигадати дієвий спосіб, щоб отримати від дорослих частування та гроші. Так, юні англійці виготовляли саморобні опудала Гая Фокса і носили їх святковими вулицями примовляючи: «Монетку для Гая». І дорослі, які траплялися дітям на шляху, охоче знаходили в своїх кишенях кілька пенні для малих вигадників.

До слова, таку традицію можна побачити у першій серії третього сезону гучного серіалу «Шерлок» від HBO з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі.

Більше цікавих матеріалів читай тут:

1. 5 шокуючих фактів про королівську родину

2. Українські супергерої: Видатні люди, які змінили світ

3. 5 несподіваних фактів про королівську родину

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter. 

Новини по темі