«Ніхто з нас не в порядку», — Олена Зеленська розповіла про психологічні наслідки війни для українців, з’явившись на обкладинці британського TIME

Олена Зеленська з'явилася на обкладинці TIME та розповіла про психологічні наслідки війни для українців
Alexander Chekmenev for TIME

Перша леді України Олена Зеленська з'явилася на обкладинці британського TIME.

Поділитися:

Дружина Президента України Олена Зеленська з'явилася на обкладинці британського журнала TIME та дала розгорнуте інтерв'ю про психологічну травму від війни для всіх українцв. Зараз Перша леді займається організацією допомоги українцям в усіх куточках світу для боротьби з психологічними травмами, як колективними, так і особистими. 

Олена ЗеленськаФОТО: Alexander Chekmenev for TIME

У травні Олена Зеленська запустила урядову ініціативу, покликану зробити психологічну підтримку доступною для кожного українця. Зараз вже розпочато навчання психологів-консультантів, залучено іноземних експертів для надання клінічної підтримки для людей, що емоційно постраждали і продовжують страждати від війни. В інтерв'ю TIME Зеленська наголошує:

"Психічні наслідки війни величезні. За оцінками Міністерства охорони здоров’я України, 15 мільйонів людей — майже третина населення України — ймовірно потребують психіатричної допомоги. Близько 8 мільйонів були переміщені через війну, переважна більшість з яких — жінки та діти. Кількість військовослужбовців зросла приблизно втричі з початку вторгнення до понад 700 000, і багато з них, ймовірно, зазнають травм під час служби. Мільйони українців місяцями живуть, вбираючи через екрани хвилі страху і трагедії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша леді США приїхала в Україну на День матері і зустрілася з Оленою Зеленською

Одна історія особливо сильно вразила Зеленську. На початку травня вона прочитала кілька сторінок із щоденника 8-річного хлопчика, який пережив російську облогу Маріуполя, у якого за час облоги міста померла бабуся і 2 собаки. Про це Олена розказує:

"Історія хлопчика показала всю глибину травми, з якою стикаються українські діти. Уявіть, як це може вплинути на психіку нормальної дитини, яку не виховували для війни, не навчили ненавидіти. І таких дітей тисячі".

Допомогти дітям вилікуватися після цієї війни буде викликом для поколінь, вважає Зеленська, і вона намагається зараз зробити цей виклик своїм. Значна частина роботи Першої леді України зараз зосереджена на розширенні можливостей організацій, які спеціалізуються на лікуванні травм, зокрема і психологічних, зв’язку їх з державними установами, такими як Міністерства охорони здоров’я, які можуть полегшити догляд за людьми, що цього потребують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У лавах ЗСУ – 37 тисяч жінок, понад 1 тисяча з них стали командирами», – Олена Зеленська

Олена Зеленська зізнається, що вони з чоловіком, Президентом України Володимиром Зеленським, досі живуть окремо, і вона розуміє, що у її родини мало надії повернутися до нормального життя, поки вирує війна. Перша леді наголошує, що страждає не лише її сім'я: в Україні через війну зараз розділені мільйони родин. Всі вони потребують емоційної підтримки, оскільки боротьба триває, а кількість жертв зростає.

«Кожен із нас, включаючи мене, відчуває, що наш психологічний стан не такий, яким він мав би бути, — наголошує Олена Зеленська. — Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку».

Новини по темі