У відпустку: як захистити житло від грабіжників та що робити, якщо обікрали

Як захистити своє житло від грабіжників під час відпустки
Pexels/George Becker

Період літніх відпусток збігається з періодом найбільшої кількості пограбувань. Неприємність може статися в будь-який час, навіть коли ви знаходитесь вдома. Як розпізнати та як уберегтися від непрошених гостей?

Поділитися:

Літо ― гаряча пора для крадіїв. Вони тільки й чекають, поки ви упакуєте валізу і полетите на відпочинок. Ведучі денного шоу "Твій день" розібралися, як розпізнати те, що до вас збираються непрохані гості, як уберегти майно від грабіжників і що робити, якщо пограбування все ж таки сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пограбували квартиру: що робити? Поради від юриста (відео)

За статистикою, в рік відбувається 1,5 тисячі квартирних крадіжок. Більшість з них було сплановано заздалегідь. Статистика свідчить, що 25% населення країни щорічно страждає від крадіжок.

Невідомі символи, позначки на дверях і стінах ― все це може свідчити про заплановане пограбування вашого житла. Як правило, злодії не лізуть в першу-ліпшу квартиру. Вони заздалегідь планують проникнення. Для цього ставлять різні мітки та символи: кладуть в щілини дверей сірники, вішають нитки, насипають печиво під килимок. Помітили щось подібне — будьте напоготові!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно позичати гроші: коментує психолог

Будьте уважні не тільки під час довгої відсутності вдома. Проникнення злодіїв можливо навіть тоді, коли ви ненадовго відійшли в магазин або навіть під час сну. Грабіжники можуть залізти в відкрите на ніч вікно, якщо ваша квартира знаходиться на перших поверхах, з легкістю відкрити ненадійний замок або скористатися вашою забудькуватістю. Пробравшись в нічний час в приміщення, злодії хапають сумки, гаманці — перше, що попадеться під руку.

Як захистити квартиру від проникнення злодіїв:

  • встановіть сигналізацію
  • віддавайте перевагу надійним замкам
  • повісьте камери для стеження
  • заведіть собаку
  • попросіть сусідів наглядати за житлом під час вашої відсутності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЕлектросамокати в місті: як правильно ними користуватися

Що робити, якщо вас обікрали?

Юрист радить, при виявленні розкритого замка у квартирі, варто насамперед пам'ятати про власну безпеку, адже злодії можуть все ще знаходитися в приміщенні.

Перші дії при пограбуванні:

  1. викличте поліцію, перебуваючи на сходовому майданчику
  2. зверніться до сусідів по допомогу
  3. увійшовши у квартиру, ні до чого не доторкайтесь
  4. проконтролюйте, щоб поліція занесла до протоколу всі, на ваш погляд, важливі речі
  5. на наступний день має бути відкрита слідча справа, в якому ви будете зазначив як потерпілий.

Знаючи, як захистити житло від грабіжників, ви зможете провести літню відпустку без пригод. Дивіться відео сюжет про те, як захистити свою квартиру від грабіжників: