Основні причини підвищеного тиску

Причини підвищеного тиску
pixabay.com

Малорухливий спосіб життя та погане харчування - основні причини розвитку гіпертонії

Поділитися:

1. Спадкова схильність

Членів однієї сім'ї пов’язує не тільки зовнішня схожість. Кров'яний тиск теж «передається» у спадок. Якщо ви знаєте, що хтось із ваших батьків має проблеми з тиском, це може передатися і вам. Вірогідність не стовідсоткова, але досить висока. Тому вам необхідно регулярно вимірювати тиск. І, по можливості, звести ризики до мінімуму.

2. Вік після 40 років

Гіпертонія насправді може розвинутися і в молодому віці. Але люди старшого віку вже в зоні ризику судинних захворювань: з часом кровоносні судини втрачають еластичність, а це істотно впливає на тиск.

3. Чоловіча стать

У віці від 45 до 64 років гіпертонія частіше атакує чоловіків. А ось з 65 років рахунок вирівнюється, і зі схожими проблемами лікарів починають відвідувати жінки. Це пов'язано в основному з жіночими гормонами й тим, що серце і організм загалом у жінок і чоловіків старіє по-різному.

4. Відсутність фізичного навантаження

Фізична активність – запорука хорошого кровообігу. А от лінивий спосіб життя підвищує ймовірність розвитку гіпертонії, а також проблем з серцем, кровоносними судинами і навіть загрожує інсультом. Тож пробіжки у парку чи заняття у спортзалі – дуже важливі для кожного гіпертоніка ( втому числі і потенційного). Вам зовсім не обов'язково намотувати десятки кілометрів щодня – для підтримки тиску в нормі досить помірною інтенсивної фізичної активності. Повірте, це допоможе подовжити та покращити якість вашого життя.

5. Погане харчування

Погане харчування може вас довести до лікарняного ліжка. Особливо, якщо ви – любитель солоненького. Сіль затримує рідину в організмі, а це призводить і до збільшення тиску також. Крім того, для судин важливим є повноцінне харчування – раціон повинен містити олію, горіхи, фрукти, крупи, овочі та молочні продукти у різному вигляді. Лише так організм витримає навантаження повсякденного життя без шкоди для серця та судин.

6. Надмірна вага і ожиріння

Ожиріння збільшує ризик високого кров'яного тиску. Якщо позбутися бодай  5-10 кілограмів, то кров’яний тиск відразу ж прийде до норми. Вибирайте легкі страви і більше рухайтеся.

7. Зловживання алкоголем

Регулярне і надмірне вживання алкоголю може різко підвищити кров'яний тиск і посилити серцебиття. І навіть викликати серцевий напад. Обмежте споживання алкоголю до одного келиха в день для жінок і двох – для чоловіків.

8. Куріння

Ця шкідлива звичка сприяє більш швидкому зносу серця і судин, і може спровокувати розвиток атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Одна викурена сигарета стає причиною того, що на півгодини звужуються кровоносні судини. І з часом це стає причиною того, що підвищується артеріальний тиск і частішає серцебиття. Зверніть увагу, це стосується не тільки курців, а й оточуючих, тобто «пасивних курців».

Бережіть себе і своє здоров’я!

ЧИТАЙНЕ ТАКОЖ; ТОП 7 звичок, які шкодять здоров'ю

Новини по темі