Перші відгуки про історичну драму «Чорний ворон»

Історичну драму «Чорний ворон» переглянули майже 23 тисячі українців | 1+1

Кінострічка спричинила суспільний резонанс.

Поділитися:

Прем'єра історичної драми «Чорний ворон» відбулася 5 грудня. За чотири дні прокату фільм переглянули майже 23 тисячі українців, а загальні касові збори перевищили позначку у 2 мільйони гривень. Про це повідомляє дистриб’ютор «Кіноманія».

Протягом тижня користувачі мережі активно обговорюють стрічку, яку знімали за однойменним романом українського письменника Василя Шкляра. Фільм описує одну зі сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках.

На особистих сторінках у соціальних мережах свої враження вже залишили відомі медійники, громадські діячі та шанувальники творчості письменника.

Український науковець, публіцист, дослідник історії визвольного руху та громадський діяч Володимир В’ятрович залишив таку рецензію: 

На фільм «Чорний ворон» піти варто. Кіно рельєфне, камера чудова, актори достойні: і чоловічі, і жіночі образи.

«Коли 2008 року ми розсекретили архіви ЧК-КГБ, мене вразило, наскільки багатьох справ не торкалася не те що рука дослідника чи журналіста, а навіть родичів. Особливо серед масиву 1920-х років. Василь Шкляр тоді просто пірнув у це море невигаданих сюжетів. Фільм «Чорний ворон» про затятих і нещадних людей, про остаточні рішення, про красивих чоловіків та жінок, про наш Холодний Яр, про волю та смерть».

Вікторія Веселовська – продюсерка першого навчального телеканалу для студентів медіасфери:

«Якщо бувають фільми, які відчуваєш на якомусь генетичному рівні, всім нутром, то один з них точно «Чорний ворон» за однойменним романом Василя Шкляра. Тут і про підступність «совєтов», і про відсутність єдності як такої у боротьбі з головним зовнішнім ворогом, що, на жаль, так притаманно й сьогоднішньому українському суспільству, і про «пристосуванців», яким «лишь бы не было войны», хоча війна і ворог вже стоять на порозі...»

Лідер гурту «СКАЙ» Олег Собчук мав змогу подивитися фільм на допрем’єрному показі, який відвідав з дружиною та дітьми, під світлинами на Фейсбук написав:

З кожним фільмом українське кіно стає кращим. Ходіть на українські фільми. Дякую! Молодці!

Засновницю Освіторії та співзасновицю Новопечерської школи Зою Литвин найбільше вразили музичне оформлення стрічки та акторська гра: «…це перший український історичний фільм, який я дивилася з захопленням, а не від бажання підтримати вітчизняного виробника попри все. І особлива подяка за неперевершену музику, кастинг та акторську гру!»

Виправдалися очікування після перегляду фільму й в української поетеси Зоряни Паламарчук: «Коли я прочитала Залишенця, він справив на мене ТАКЕ враження, що я зробила про це запис у своєму дівочому щоденнику, де було місце лише для любовних історій. А тепер ми маємо кіно. І як сказав на сьогоднішньому показі Василь Шкляр: «Цей фільм стане воїном у сучасній російсько-українській війні». Тарасе Цимбалюк, дякую за переконливу і талановиту гру. Твій Чорний Ворон був таким, якого я собі й уявляла».

Ярослава Наумова журналіст і медіаексперт на сторінці у Фейсбук написала: «Окрема акторська прикраса — Жданов. Як втілення народної душі. Одночасно наповненої протиріччями і мудрістю».

Василь Шкляр як закадровий голос — дуже вдале рішення. а) він як би благословляє кінопроект своєю присутністю, б) просто чудово читає своє.

«Чесно суб'єктивно: на мене книга справила більше враження. Але фільм має бути, і добре, що його зняли. І по ТБ його треба показувати».

Активно коментують та залишають враження підписники на офіційних сторінках фільму у Фейсбук та Інстаграм. Думки користувачів інколи розходяться: «Фільм викликав дуже неоднозначні відчуття. Сюжет перероблений практично повністю, лишилися тільки герої та головна мета»; «Враження сильне. Емоції через край. Очікування виправдалися»; «Фільм надихає на боротьбу! Гідний! Буду рекомендувати друзям та знайомим!»

Найпалкіші шанувальники творчості Василя Шкляра подекуди зазначають, що фільм та книга мають певні розбіжності у сюжетних лініях. Сам автор у прямому ефірі телеканалу 1+1 так відповів на це:

«Мені фільм сподобався. «Чорний ворон» — це кіноверсія, і треба дивитися на нього, як на самодостатній художній твір іншого виду мистецтва. Фільм вимагає лінійного сюжету, а в романі багато ретроспекції, спогадів, сюжетних ліній, які переплітаються. Фільм — це зовсім інший жанр. Тому я ставлюся з розумінням до цих змін».

Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно компанією ТЕТ-Продакшн на замовлення телеканалу 1+1. «Чорний ворон» відтворює одну зі сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках.

Нагадаємо, у центрі сюжету стрічки історія життя Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Тому він відважно жертвує спокоєм та сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю та майбутнє українців і власної родини.

Головну роль у картині виконав молодий український актор Тарас Цимбалюк. Окрім нього ролі у стрічці виконали популярні українські актори Павло Москаль, Андрій Мостренко, Ксенія Данилова, Даніїл Мірешкін, Зоряна Марченко, Наталя Сумська, Олексій Тритенко та інші.

Дивись тизер фільму:

Читай також інші новини про історичний фільм:

1. 

2. 

3. 

Новини по темі