10 фактів про фільм «Чорний ворон», які переконають тебе піти на прем’єру

ТОП-10 фактів про фільм «Чорний ворон», які тебе вразять | 1+1

Він вартий твоєї уваги.

Поділитися:

Фільми, засновані на реальних подіях, викликають вдвічі більше емоцій. Та якщо торкаються сторінок української історії – перетворюють їх на буревій…

Вже 5 грудня глядачі побачать довгоочікувану драму «Чорний ворон», яка покаже боротьбу холодноярців проти більшовицької системи. А поки ти очікуєш на гучну кінопрем’єру, ми розповімо, чому варто побачити стрічку наживо.  

#1 Фільм знято за мотивами відомого бестселера

Книгу «Залишенець. Чорний ворон» написав український автор Василь Шкляр. Над твором він працював майже 13 років. Цікаво, що Шкляр не лише брав участь в розробці сценарію, а «проживав» увесь знімальний процес – спостерігав за створенням кінокартини та переглядав щойно відзнятий матеріал. Ба більше, став закадровим поводирем і озвучив історичні коментарі фільму.

«Не всі герої книги з’являться у фільмі. Це адаптація, тому сценарій відрізняється від мого роману. Але найголовніше, на мій погляд, у стрічці залишилось – холодноярський дух, нескореність та прагнення боротися заради тієї ідеї, яка була написана на чорному бойовому прапорі повстанців: «Воля або смерть», – поділився враженнями письменник.

#2 Заради красивої «картинки» знімальна група вирушила в експедицію 

Так, у «Чорному вороні» ми побачимо мисливський палац графа Шувалова (Тальне), Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», а також старовинну залізничну станцію у Поташі.

Щоб відтворити одне з найголовніших місць розвитку подій – Мотронинський монастир на Черкащині, обрали Національний Києво-Печерський заповідник. Це було необхідно, адже після реставрації справжня локація не зберегла свого аутентичного вигляду.

#3 Ворон – професійний «актор»

Одним з головних персонажів у фільмі став чорний ворон на ім’я Фрейд. Десятирічний птах чудово впорався зі своїм завданням – ще б пак, адже це його шостий повнометражний фільм!

#4 Наталія Сумська перевтілиться у ворожку

Народна артистка України зізнається, що й хвилини не вагалася, коли їй запропонували участь в кінопроекті. Вона зіграла знахарку, яка вміє лікувати та здатна бачити майбутнє. А що Явдоха напророкує нашим героям – побачиш у фільмі.

#5 А Сергій Бабкін «постаріє» на сорок років

Співак та актор Сергій Бабкін постане в амплуа вічного гайдамаки Варфоломія, який живе у підземеллях та веде аскетичний спосіб життя. Та якщо не знати, хто зіграв містичного старця, годі й здогадуватися, кого так майстерно загримували.

За режисерським задумом, у Варфоломія довге розкуйовджене волосся, недбала пошарпана борода та шрам, що закриває око. Щодня гримери понад дві години відтворювали кожну деталь, тому кропітка робота вийшла бездоганною – у кадрі музикант «постарів» на сорок років. Зазначимо, що й акторська гра Бабкіна тебе неабияк здивує!

#6 Саундтрек до фільму написав Святослав Вакарчук

Понад 10 років тому гурт «Океан Ельзи» подарував нам пісню «Веселі, брате, часи настали…». Та попри час, її рядки й досі актуальні. Не дивно, що композиція стала головною музичною темою «Чорного ворона». А нещодавнє відео, у якому проникливий трек доповнюють кадри з фільму, активно підкорює мережу. Поглянь і ти, як вдало слова поєдналися з сюжетом:

#7 Ти повіриш, що машина часу існує

Декорації та локації мимохіть переносять у минуле. Помітно, що продумана кожна деталь – сюжет неначе затягує глядача у 20-ті роки ХІХ століття.

#8 Для стрічки розробили понад 400 образів

Автентичні костюми, у які вбрані герої – це спеціально відшиті або зібрані на антикварних ярмарках речі. Більшість, звісно, створювалися з нуля – на блошиних ринках вдалося відшукати лише прикраси Явдохи та Тіни (коханої головного героя).

Основним завданням команди було відтворити образи холодноярців максимально правдиво. Для цього творці вивчали спогади очевидців, переглядали старі світлини та довго працювали у фондах музеїв.

#9 Напередодні зйомок Тарас Цимбалюк проштудіював безліч історичних книг

Актор, який зіграв отамана Чорного Ворона зізнався, що найбільше у роботі над екранізацією його підтримував тато. Він історик за освітою, тому з раннього дитинства прищеплював Тарасові любов до рідної землі:

«Про Холодний Яр я знав зі шкільних років… І неймовірно зрадів, що врешті-решт у нас в державі актуалізують цю тему. Після того, як мене затвердили, одразу повідомив татові. А він видав мені купу книжок про цей історичний період, щоб я підготувався до зйомок», – розповів Цимбалюк.  

#10 Тебе переповнюватиме гордість

Не будемо приховувати – ми вже побачили стрічку «Чорний ворон» на допрем’єрному показі, тому сміливо радимо фільм до перегляду. Протягом усієї кінокартини напруга та співпереживання головному герою зростатиме. А Іван, який пожертвує сімейним затишком заради незалежності рідної землі, змусить проводити паралелі з сучасністю та пишатися українськими героями!

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

1. Герої фільму Чорний ворон з’явились на обкладинці роману-бестселера

2. Як створювали образи столітньої давнини для героїв фільму «Чорний ворон»

Новини по темі