Пишаємося: 98 медалей та 20 рекордів – здобутки збірної України на Паралімпійських іграх 2020 у Токіо

Вчора, 5 вересня, завершилися XVI Літні Парілімпійські ігри у Токіо. Виступ українських паралімпійців уже вкотре вражає – вони здобули 98 медалей та встановили 20 рекордів.

Поділитися:

З 24 серпня до 5 вересня тривали XVI Літні Парілімпійські ігри в Японії, на яких збірна України здобула 98 нагород: 24 золоті медалі, 47 срібних та 27 бронзових. У загальному командному медальному заліку ми стали 6-ми, а за кількістю нагород – 5-ми. Також українська паралімпійська збірна на цих змаганнях встановила 20 різних рекордів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець встановив світовий рекорд та виборов «золото»: плавець Андрій Трусов став першим на Паралімпійських іграх у Токіо

Вчора наших паралімпіців, які повернулися в Україну, тепло зустріли в аеропорту журналісти та шанувальники. Усього 5 вересня до України з Японії повернулося 126 людей – це спортсмени, тренери, медики, зокрема і Голова Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич. Він сказав:

Наші спортсмени на цих іграх встановили 20 рекордів, а плавець Максим Крипак став найкращим, найбільш титулованим спортсменом XVI Літніх Парілімпійських ігор. Вперше в історії такої честі удостоївся українець.

Досягнення наших паралімпійців вражають. Наприклад, плавець Максим Крипак побив рекорд, який не піддавався нікому впродовж останніх 11-ти років. Він проплив 100 метрів вільним стилем за 50,64 с. Усього на Паралімпіаді-2020 спортсмен здобув 7 медалей, з них 5 – золотих.

Максим КрипакФОТО: gettyimages.com

Першою «золотом» на цій Паралімпіаді нас потішила плавчиня Єлизавета Мерешко. 25 серпня вона здобула найвищу нагороду та встановила паралімпійський рекорд на дистанції 50 метрів вільним стилем, подолавши її за 33,11 секунди.

МерешкоФОТО: gettyimages.com

Усього ж за Паралімпіаду-2020 Єлизавета виграла 2 золоті нагороди, 2 срібні та 1 бронзову. Про свій успіх вона говорить:

1% таланту та 99% титанічної важкої праці. Щоразу на п’єдесталі я думаю про одне – як чудово майорить наш прапор.

Ще один паралімпійський рекорд належить Сергію Ємельянову. На дистанції 200 м у веслуванні на байдарці-одиночці він був першим з рекордним часом 40,355 с.

Сергій ЄмельяновФОТО: gettyimages.com

Плавець Андрій Трусов встановив світовий рекорд, показавши на дистанції 100 м на спині час 1,08.14.

ТрусовФОТО: gettyimages.com

А ось для легкоатлета Владислава Загребельного "золото" Токіо зі стрибків у довжину стало першою медаллю у кар'єрі на рівні Паралімпійських ігор. 

Для деяких наших спортсменів медалі далися особливо важко. Наприклад, велогонщик Єгор Дементьєв на дистанції 93 км впав, отримав травму, але зрештою під холодним дощем став другим.

Єгор ДементьєвФОТО: paralympic.org.ua

Поборола пекельний біль і легкоатлетка Оксана Зубковська, яка на тренуванні розірвала підошовний м’яз, але не здалася: декілька днів перед стартом прикладала до травмованого місця лід, а потім таки виграла омріяне «золото» у стрибках у довжину.

Оксана ЗубковськаФОТО: paralympic.org.ua

Марина Литовченко подолала психологічний тиск і змогла у фіналі перемогти у давної суперниці, росіянки Маляк Алієвої, ще й з розгромним рахунком. У результаті Марина Литовченко стала першою у настільному тенісі на цій Паралімпіаді.

Не можна не згадати про українську легкоатлетку, про яку зняли фільм «Пульс», Оксану Ботурчук. Напередодні змагань вона отримала травму, пошкодила ахіллове сухожилля, і участь у цій Паралімпіаді була для неї під питанням. Незважаючи на це, у Токіо 36-річна Оксана виграла 3 срібні медалі: у бігу на дистанціях 100 та 400 м, а також в бігу на 200 м у супроводі поводирів серед спортсменів з порушенням зору. Дивіться, як Оксана Ботурчук ділиться враженнями від Паралімпіади з ведучими шоу «Твій день»:

Усього у Оксани Ботурчук 10 паралімпійських медалей: «золото» та 2 «срібла» Пекіну, «срібло» та «бронза» Лондона, 2 «срібла» Ріо та 3 «срібла» Токіо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легкоатлетка Оксана Ботурчук, про яку зняли фільм «Пульс», виборола срібну медаль на Паралімпіаді в Токіо

Прем’єру українського фільму «Пульс» показали саме до Паралімпіади-2020. У ньому розповідається про історію боротьби та шлях до перемоги легкоатлетки з порушеннями зору Оксани Ботурчук, яка й досі продовжує радувати шанувальників своїми перемогами. Після успішного прокату у кінотеатрах фільм «Пульс» глядачі могли подивитися на каналі 1+1. Ось як про спортивну драму розповідає актриса Наталія Бабенко, яка зіграла Оксану Ботурчук:

Літні Паралімпійські ігри 2020 у Токіо черговий раз проілюстрували всьому світу, що для сильних духом немає нічого неможливого. Наша збірна вже вкотре показала себе як одну з найсильніших у світі. Пишаємося українськими паралімпійцями та бажаємо нових перемог.

Головне фото: Twitter НОК України

Новини по темі