Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на відкритті Каннського кінофестивалю: зал аплодував стоячи

Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на відкритті Каннського кінофестивалю: зал аплодував стоячи
gettyimages.com

Президент закликав митців кінематографу не ігнорувати події в України й реагувати на них у своїй творчості.

Поділитися:

Сьогодні, 17 травня, у Каннах стартував ювілейний 75-й міжнародний Каннський кінофестиваль. Під час церемонії відкриття до гостей та  членів журі та гостей звернувся президент України Володимир Зеленський. В  своїй промові президент подякував кіноспільноті за підтримку України та закликав митців кінематографу не ігнорувати події в України й реагувати на них у своїй творчості. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПерша українка у складі журі Каннського кінофестивалю: у «Сніданку з 1+1» режисерка Ірина Цілик розповіла, як планує привертати увагу кіномитців до війни в Україні

У своїй промові Володимир Зеленський процитував славнозвісний монолог Чарлі Чапліна із фільму "Диктатор" і закликав кінематографістів стати голосами свободи:

 "Найстрашніші диктатори ХХ століття любили кіно – це відомо про них. Але з того, що залишилося після них, найважливіше – це моторошні документальні кадри кінохроніки. А також фільми, якими було кинуто виклик цим диктаторам...На цьому шляху було багато важливих пунктів, але, все ж, найбільш видатний – у 1940 році. Коли на противагу антагоністу, світ побачив, на перший погляд, непомітного хлопця, який зовсім не був схожий на героя, але виявився таким. "Великий диктатор" Чарлі Чапліна не знищив тоді реального – реального диктатора. Але завдяки ньому кінематограф перестав бути німим – німим в усіх сенсах цього слова. Кіно говорило – і це був голос майбутньої перемоги свободи. Вже тоді у 1940 році, коли з екрані прозвучало "Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони забрали в людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не загине…" Потрібен новий Чаплін, який доведе і зараз, що кінематограф перестав бути німим".

Також у своїй промові президент цитував й інші фільми та героїв кінострічок, щоб розповісти мовою фільмів про жахливі реальність війни в Україні:

"Кіно мовчатиме чи буде говорити?.. Наші міста зруйновані не віртуальною графікою. Багато українців стали Гвідо і намагаються пояснити дітям, чому доводиться ховатися в підвалі. Багато українців стали такими, як Альдо Рейн. Земля нашої країни вже пошматована тисячами окопів. Звичайно, ми продовжимо битися. І в нас немає іншої альтернативи, ніж виборювати свободу".

Нагадаємо, що оргкомітет Каннського кінофестивалю не допустив до участі у фестивалі російську делегацію, засудивши агресію росії проти України.

Новини по темі