Як із пекарні: рецепт пряних булочок з ароматними сливами та кремом від Валентини Хамайко
Ароматні, м’які та вишукані – булочки з пряними сливами ідеальні для особливих нагод або щоб створити затишну атмосферу вдома без жодного приводу.
Ці булочки від Валентини Хамайко — вдалий приклад, як звичні інгредієнти можуть перетворитися на вишукану страву з найкращої пекарні. Варто лише зануритися у процес приготування, як дім наповнюється ароматом кориці і солодкого тіста. Це саме той запах, що викликає ностальгію, відчуття затишку, дитинства й очікування чогось доброго. Булочки ідеальні для недільного сніданку, вечірнього чаювання чи сімейних зустрічей.
Сливи можна змінити на інші фрукти — груші з мускатом, яблука з кардамоном чи навіть інжир. Але саме варіант зі сливами вважається класичним і найбільш вдалим, адже вони чудово поєднуються з горіховими нотками крему й ваніллю.
Інгредієнти для тіста:
- Борошно – 250 г
- Дріжджі – 5 г
- Молоко – 100-150
- Вершкове масло – 50 г
- Цукор – 40 г
- Яйця – 2 шт.
- Дрібка солі
Для заварного крему:
- Молоко (тепле) – 250 мл
- Цукор – 25 г
- Крохмаль – 10 г
- Борошно – 10 г
- Яйце – 1 шт.
- Паличка ванілі – ½
Для мигдалевого крему:
- Мигдалеве борошно – 125 г
- Масло – 125 г
- Цукор – 125 г
- Борошно – 25 г
- Яйця – 2 шт.
- Ром – 1 ст.л.
Для пряної сливи:
- Сливи – 500 г
- Цукор – 250 г
- Зірочка бодяну і паличка кориці
- Яйця – 1 шт. для змащування
Приготування сливи:
Сливу треба приготувати напередодні. Розділяємо сливи навпіл і видаляємо кісточки. В глибокій посудині засипаємо сливи цукром, додаємо зірочку бодяну і маленьку паличку кориці. За ніч слива пустить сік: його потрібно злити і прокип’ятити з бодяном і корицею. Гарячим соком заливаємо сливи. Щойно сік охолоне, знову зливаємо його і доводимо до кипіння. Таку процедуру повторюємо двічі. Останній раз сливи з соком доводимо до кипіння на маленькому вогні і відставляємо.

Приготування:
- Для тіста розтираємо дріжджі з цукром і заливаємо теплим молоком (приблизно 50 мл).
- Борошно просіюємо, додаємо до нього дріжджову суміш і яйця. Вливаємо ще 50 мл молока і починаємо вимішувати тісто на маленькій швидкості. Поступово додаємо розм’якшене масло та дрібку солі.
- Тісто має бути ніжним і м’яким, нелипким. Оскільки якість борошна та розмір яєць бувають різними, пробуємо тісто і додаємо за потреби або борошно, або молоко, що залишилися. Вимішане тісто залишаємо підходити у теплому місці під харчовою плівкою на 1,5-2 год.
- Для заварного крему збиваємо в блендері яйце з 50 мл молока, крохмалем і борошном.
- 200 мл молока з цукром ставимо на вогонь. Якщо користуємося натуральною ваніллю, то кладемо у молоко і її (або ж додаємо ванільний цукор).
- Щойно молоко закипить, тонкою цівкою, постійно перемішуючи, вливаємо у нього яєчну суміш, тримаючи посудину на вогні, доки маса не загусне. Готовий крем знімаємо з вогню і охолоджуємо.
- Для мигдалевого крему перетираємо розм’якшене масло з цукром і мигдалевим борошном, додаємо борошно, 2 яйця і ром.
- Наприкінці додаємо 100 г готового заварного крему (охолодженого!) і збиваємо.
- Розкачуємо тісто в пласт товщиною 5 мм і нарізаємо квадратами 10х10 см. Кожен квадрат складаємо навпіл по діагоналі. Від гострих кутів до прямого робимо надрізи на відстані 1 см від краю, не прорізаючи тісто до кута. Вироби розгортаємо: тепер маємо квадрати-основи з прорізаними смужками, що тримаються на двох кутах. Смужки піднімаємо, перехрещуємо і легенько притискаємо до квадрата-основи.
- В центр кожного виробу кладемо мигдалево-заварний крем, а на нього – 2 пряні сливи.
- Булочки перекладаємо на застелене пергаментом деко, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо сходити у теплому місці на 30-40 хвилин. Змащуємо збитим яйцем і випікаємо до рум’яного кольору при 180 градусах.
