Різдвяний піст в Україні: що можна та що не можна їсти

Що можна та що не можна їсти на Різдвяний піст 2022
Pexels

Як правильно поститися в Різдвяний піст?

Поділитися:

Різдво Христове — одне з найголовніших православних свят. Щорічно православні віруючі дотримуються Різдвяного посту, який триває 40 днів.

Коли Різдвяний піст в Україні 2022

Різдво Христове в Україні з 2017 року офіційно відзначають двічі: 25 грудня — за григоріанським та новоюліанським календарем та 7 січня — за юліанським календарем. В умовах воєнного стану в 2022 році вихідні не передбачені.

Проте, віряни можуть дотримуватися посту, який триває рівно 40 днів.

  • З 15 листопада по 24 грудня за григоріанським і новоюліанським календарями (у католиків).
  • З 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем (у православних християн).

Різдвяний піст 2022: історія та традиції

Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипівський піст. У народі Різдвяний піст називають Пилипівським на честь Дня святого апостола Пилипа. Звідси походить і народна назва Пилипів піст або Пилипівка. 

З Пилипа починався Різдвяний піст. В цей день ще їли м’ясо і молочні продукти, а з 28 листопада переходили на пісні каші, фрукти, овочі, хліб. У понеділок, середу і п’ятницю потрібно відмовитися від риби і олії. Вино в ці дні пили тільки ввечері, після вечері.

На Русі Різдвяний піст ще називали Карачунівським або Карачун. У цей період утримувалися від розваг, харчувалися дозволеними продуктами, намагалися не сваритися, нікого не засуджувати і не вести поганих розмов, читали молитви і відвідували лазню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст: пісні страви на кожен день (рецепти)

Як правильно поститися в Різдвяний піст

Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкове масло, льняне масло, гарбузове масло, льняне насіння, насіння кунжуту. Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо. Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування – це стрес для організму і потрібно усе робити поступово.

Ступені строгості Різдвяного посту

  • Відмова від їжі (через те, що Христос протягом 40 днів, поки створював Землю, нічого не їв)
  • Гаряча їжа з або без рослинної олії
  • Вживання риби в деякі дні
  • Сухоїдіння.

Що можна їсти в Різдвяний піст

Продукти, які можна їсти в піст

В піст не треба голодувати. Можна харчуватись звичайною, легкою, дієтичною їжею. Слід їсти небагато, але часто. Проте під час Різдвяного посту слід відмовитись від деяких продуктів.

Що не можна їсти в Різдвяний піст

Продукти, які не можна їсти в піст

  • заборонені яйця, м’ясні і молочні продукти;
  • в понеділок, середу і п’ятницю забороняється рослинна олія та риба;
  • у вівторок, четвер, суботу і неділю можна приймати їжу з рослинною олією;
  • риба дозволена в вихідні дні, а також у великі свята – Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), дні великих святих і храмові свята, якщо вони випадають на вівторок і четвер.
  • З 19 грудня до 2 січня (передсвяття Різдва) рибу можна їсти тільки в суботу і неділю. З 2 по 6 січня піст посилюється: в усі дні забороняється риба, а їжу з олією можна їсти тільки у вихідні.

У ваших стравах обов'язково повинно бути багато білка, аби компенсувати відсутність м'яса. Також краще відмовитись від солінь, гострих та маринованих страв, адже це може погано вплинути на ваш шлунково-кишковий тракт.

Кому не варто дотримуватись Різдвяного посту

Не варто тримати піст хворим на онкозахворювання, діабет, людям зі шлунковими проблемами, дітям до 7 років, вагітним та тим, хто знаходиться на реабілітації після хвороб. 

Новини по темі