Уся правда про SPF: Обираємо ідеальний сонцезахисний засіб

Захист від сонця: Як обрати SPF засоби | Краса | 1+1

Експертні поради, які знадобляться кожному.

Поділитися:

Хто посперечається, що бронзовий колір шкіри – це привабливо? І хто буде спростовувати давню аксіому, що надмірне ультрафіолетове випромінювання – шкідливе?

Сонячні промені в надмірних дозах можуть викликати опіки, сонячні кропив'янки, зневоднення організму та шкіри, ба більше – провокувати фотостаріння. Існує ризик виникнення гіперпігментації, загострення вугрового висипу або навіть онкології шкіри.

Негативний вплив УФ-фільтрів (екранів) на здоров’я досліджувався неглибоко. Тому, обираючи між абсолютним та поверхневим, довго думати не доведеться – якщо наша шкіра перебуває на активному сонці, вона потребує захисту!

Фото: unsplash.com

Я розповім тобі все про сонцезахисні засоби, аби ти змогла обрати для себе найкращий.

Вибери мене

Засоби з УФ-фільтрами дуже різноманітні, тому варто розібратися зі складом санскрінів. Тут все просто, адже існує всього три групи:

1. Фізичні екрани

Вони містять діоксид титану й оксид цинку, тому запам’ятай хоча б діоксид і цинк. Коли засіб покриває шкіру суцільним шаром, то просто віддзеркалює ультрафіолетові промені спектра В, які й викликають почервоніння та опіки.

Саме ці креми мають білий відтінок та залишають неприємне відчуття плівки на обличчі. Та навіть зараз ці «стародавні» засоби не втрачають актуальності попри очевидні мінуси:

  • Перевантажують роговий шар.
  • Не дуже надійні, а також не забезпечують 100% захисту від вироблення вільних радикалів.
  • Можуть провокувати появу зайвих комедонів (закупорення сальних залоз).

2. Хімічні екрани

Їх склад може бути напрочуд різноманітним, але основні компоненти – це бензофенон та феносорб. На відміну від фізичних, вони поглинають шкідливі УФ-промені типу В та А, що так само шкідливі.

Приємний бонус – засоби «оберігають» шкіру від шкідливого світла, яке випромінюють гаджети. Проте, у такого захисту також є певні мінуси:

  • Якщо на шкірі подразнення, засіб може з легкістю викликати алергічну реакцію.
  • Є інформація, що вони здатні проникати в кровотік, тобто всмоктуватися.
  • Також дослідження показали, що вони негативно впливають на морську воду та її жителів.

3. Комбіновані сонцезахисні засоби

Їхня особливість у тому, що вони містять менше хімічних та фізичних фільтрів. Тому, мабуть, стануть найбільш вдалим вибором для захисту від сонця й мінімізації можливих ризиків. Крем, окрім захисних екранів, варто обирати з антиоксидантами (вітаміном С, екстрактом зеленого чаю, вітаміном Е), зволожувальними компонентами (гіалуроновою кислотою, муцином равлика, гліцерином).Також буде чудово, якщо ти знайдеш у своєму кремі алое, масло жожоба чи пантенол.

Таємниця, покрита мороком: Що означає SPF?

Ці три загадкові букви дослівно розшифровуються як sun protection factor. Поясню простими словами: є таке поняття, як «мінімальна еритемна доза для шкіри» – доза ультрафіолетового опромінення, після якої шкіра червоніє, або, як кажуть у народі, «обгорає». Припустимо, тобі достатньо побути на сонці 30 хвилин – і  «вуаля»!

Так ось, індекс (цифра SPF), наприклад, 10, захистить тебе до 300 хвилин. А тепер спростимо ці складні підрахунки:

SPF 2-4 – це базовий легкий захист, хороший у денних кремах та бальзамах для губ;

SPF 4-10 – середній захист (до 75%);

SPF 10-20 – до 95%;

SPF 20-30 – до 97%;

SPF 50 – блокує сонячне випромінювання.

Мінімум теорії – максимум практики

Передусім потрібно визначити, який у тебе фототип шкіри: чим світліші шкіра, волосся й очі, тим більше людина піддається ультрафіолетовому опроміненню. Також варто врахувати схильність до пігментації або її наявність.

Літо, сонце, місто:

Наше перебування на сонці обмежується 1-2 годинами, тому, якщо у тебе жирний тип шкіри, обирай крем або лосьйон із комбінованим фільтром. Добре було б із «гіалуронкою» та іншою «смакотою» (SPF 10-30). Наносити його потрібно вранці, не менше ніж за 20-30 хвилин до виходу.

Якщо у тебе суха шкіра – нанеси під захист якусь зволожувальну сироватку або легкий крем.

Фото: unsplash.com

Літо, сонце, море, пляж:

Тут підхід інший. Правила нанесення крему такі самі, але в складі добре було б знайти якнайбільше зволожувальних компонентів. Тих, які пом’якшують і відновлюють – декспантенол, алое тощо.

Пам’ятай, що найбільш інтенсивне сонячне опромінення – з 10 до 16 години. Тому, якщо ти засмагаєш, користуйся кремом після кожного купання або що дві години на сонці. Не варто дуже розраховувати на затінок, бо у ньому сонячні промені так само активні.

Зберігай спокій і заховай тюбик від спеки

Не залишай свій захисний засіб на відкритому сонці, нехай він «відпочиває» в сумці.

Додам, що на відпочинку варто утриматися від усіх косметичних процедур, які можуть ушкодити шкіру.

А зараз час відповісти на запитання, які надійшли від читачів:

Кому не можна користуватися кремами з SPF?

Сонцезахисні засоби не можна наносити при гострих запаленнях шкіри (бактеріальних інфекціях).

Що краще – крем чи спрей?

Крем, спрей, флюїд, лосьйон – це лише форми косметичного засобу. Кожен може обрати той, який зручний для нього, але перед тим – дізнатися склад і ступінь захисту, тобто SPF.

Чи можна покладатися на декоративну косметику з SPF? Чи краще, про всяк випадок, перед нанесенням такої пудри, тонального, сс-, bb-крему, скористатися санскріном?

Чи у тональному кремі, чи у пудрі захист – неважливо. Потрібно відштовхуватися від індексу SPF і особистого підходу.

Читай ще більше матеріалів, які допоможуть правильно доглядати за шкірою:

  1. 5 головних правил, як доглядати за шкірою влітку
  2. 15 несподіваних причин поганого стану шкіри обличчя
  3. Чому маски для обличчя не діють: 5 помилок використання
  4. Солярій: Користь і шкода для здоров’я
  5. Як використовувати олійки для обличчя, тіла і волосся

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі