В Україні збільшать податки для компаній, що продовжують працювати в росії та націоналізують майно росіян та колаборантів

В Україні націоналізують майно колаборантів та росіян та підвищать податки для бізнесу, що працює в рф
Pexels/Monstera

У Раді прийняли закони, що посилять фінансовий тиск на ворога.

Поділитися:

Верховна Рада України проголосувала за законопроект №7232 про збільшення податкового навантаження для компаній, які продовжують працювати в росії. Також, у Раді було прийнято закон №7169 про націоналізацію майна росіян та колаборантів.

На тлі масового виходу з російського ринку міжнародних компаній, які не хочуть спонсорувати війну рф в Україні, деякі корпорації (Metro, Auchan, Leroy Merlin) продовжують працювати в росії та сплачувати податки до бюджету агресора. При цьому вони тиснуть на свої підрозділи в Україні (наприклад, Leroy Merlin заблокувала для своїх працівників в нашій державі доступ до корпоративних комунікацій).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заганьбили: дві світові компанії все-таки йдуть з ринку рф

Так, жодні міжнародні конвенції не обмежують право держави вводити в дію такі закони, які вона вважає за необхідне, щоб здійснювати контроль за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів. Міжнародні компанії, підрозділи якої продовжують працювати в росії, оподатковуються з коефіцієнтом 1,5 до ставок податку на прибуток підприємств, екологічного податку, ренти і податку на майно.

Суб'єкти господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором, подають відповідне повідомлення для застосування збільшеного податкового навантаження. Якщо компанія вчинить дії для припинення таких зв'язків, збільшене податкове навантаження не застосовується.
На офіційному веб-порталі ДПС оприлюднюється перелік платників податків, які набули статусу суб'єктів господарювання, що пов'язані економічними зв'язками з державою-агресором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖГаньба: список брендів, які продовжують свій бізнес в росії, підтримуючи економіку агресора

Також прийнято закон про націоналізацію майна росіян та колаборантів. Це має збільшити ефективність економічної війни проти України та посилити захист прав і свобод громадян України.

Згідно з законом, тепер до резидентів росії також належать:

  •  громадяни рф;
  •  особи, які не є громадянами рф, але тісно пов’язані з нею, зокрема, мають місце проживання або займаються основною діяльністю;
  •  за рішенням РНБО або суду фізичні чи юридичні особи (незалежно від громадянства, місця проживання, місцезнаходження, здійснення основної діяльності тощо), які публічно заперечують чи підтримують збройну агресію росії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, та які не зупинили чи не припинили здійснення своєї економічної (зокрема господарської) діяльності на території росії в період дії воєнного стану в Україні.

Закон визначає, що все націоналізоване майно не просто спрямують на користь України, а в рахунок майбутньої репарації на користь нашої країни, яка зазнала агресії з боку росії.

Новини по темі