Важливо знати: як отримати компенсацію за зруйноване майно

Грошова компенсація за зруйноване майно від держави: як отримати
Freepik

Куди треба звернутися, щоб отримати виплати за зруйноване майно?

Поділитися:

За даними KSE Institute, станом на кінець травня  2023 року сума прямих збитків, завданих житловому фонду України внаслідок повномасштабної війни, складає понад $54 млрд. Сумарна кількість пошкоджених обʼєктів житлового фонду станом на червень 2023 року складає понад 163 тисячі. Ця статистика росте кожного дня, а атаки російських окупантів не припиняються. Як оформити компенсацію за зруйноване майно?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: який стан води у південних регіонах після підриву Каховської ГЕС

Грошова компенсація за зруйноване майно: куди звертатися

Аби надати запит на відшкодування, потрібно звернутися до місцевих виконавчих органів. Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом). Послуга доступна для фізичних осіб, є безоплатною та займає 10-30 днів опрацювання.

Грошова компенсація за зруйноване майно: які потрібні документи

  1. Заява про проведення обстеження житла, зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією росії.
  2. Копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус.
  3. Копія одного з передбачених Податковим кодексом України документа з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім випадків, коли постраждалим є іноземець, особа без громадянства або особа, яка через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку та повідомила про це відповідному контролюючому органу і має відмітку в паспорті громадянина України) (крім іноземців та осіб без громадянства).
  4. Нотаріально завірені копії документів, що підтверджують наявність права власності у постраждалого на житло на момент подання заяви про проведення обстеження житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати на дітей під час війни: на що вистачає грошей, розбирались у "Сніданку з 1+1"

Грошова компенсація за зруйноване майно: хто може отримати

Відшкодування доступне постраждалим, які є власниками житла на контрольованих Україною територіях, що було зруйновано після 14 квітня 2014 року внаслідок збройної агресії російської федерації. Грошова компенсація є одноразовою, здійснюється шляхом переказу на банківський рахунок заявника.

Про руйнування в Одесі після російської атаки 5 листопада дивіться у "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі