Важливо знати: який стан води у південних регіонах після підриву Каховської ГЕС

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи безпечна вода у Чорному морі та водоймах на півдні України
Freepik

У "Сніданку з 1+1" дізналися, чи безпечна вода у Чорному морі та прилеглих водоймах після підриву Каховської ГЕС.

Поділитися:

У червні цього року світ сколихнула новина про підрив Каховської ГЕС. Терористичний акт окупантів спричинив нищівні наслідки на мікроклімат, атмосферу, флору та фауну регіону. Наживо з Миколаєва спеціальний кореспондент Антон Пшеничний розповів про ситуацію на півдні у "Сніданку з 1+1"який з 6 листопада буде виходити у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати на дітей під час війни: на що вистачає грошей, розбирались у "Сніданку з 1+1"

Яка якість води в регіоні після підриву Каховської ГЕС

Лідерка всеукраїнського руху Let's Do It Ukraine Юлія Мархель закликає відмовитися від споживання риби та купання у Чорному морі й прилеглих водоймах. В Україні не вистачає обладнання та лабораторій для максимально детального дослідження. Під час проведених екологічних експедицій були взяті зразки водойм та проведені місцеві вимірювання рівня токсинів і небезпечних речовин. Для подальшого розуміння розвитку подій результати будуть обговорені із закордонними фахівцями. На відновлення екосистеми піде не менше десятку років.

"Це прецедент, якого не було раніше у світі", — зазначає експертка.

Скільки людей наразі мають проблеми з доступом до води

Загалом порушення подачі технічної та питної води зараз мають сотні тисяч людей. Місцеві адміністрації та волонтери намагаються забезпечити ці потреби, проте багато гуманітарних місій вже згорнули свою діяльність.

 "У довкілля немає кордонів. Усе, що стається на Херсонщині, стається з українцями і з людьми в усьому світі", — вважає Юлія Мархель.

Вода

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підготовка до зими: як утеплити своє житло

Чи безпечно користуватися колонками та колодязями на територіях, що залишилися без водопостачання

Експертка пояснює, що органічний доступ до води у регіоні є небезпечним. Окрім порушення водопостачання, у багатьох населених пунктах не відновили електроживлення. Це гостра проблема для маломобільних та літніх людей, адже такі особи не мають базової можливості поїсти гарячого. Для розв'язання цієї проблеми рух Let's Do It Ukraine запустив проєкт "Тепла кухня", який забезпечує постраждалі території гарячою їжею. Лідерка руху закликає долучитися до волонтерської діяльності всіх охочих, адже лише разом українці зможуть подолати труднощі. Зробити це можна за посиланням.

Ситуація з водопостачанням у Миколаєві

Водопостачання присутнє, проте гарантій безпеки немає. Миколаївці вимушені кип'ятити воду по 3-5 разів, щоб убезпечитися.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі