Як знизити артеріальний тиск та запобігти його коливанням (поради лікаря у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як знизити артеріальний тиск та які народні методи небезпечні (пояснює лікар) — 1+1
freepik.com

Як нормалізувати артеріальний тиск?

Поділитися:

Через значні перепади температур та різку зміну погодних умов можливі коливання артеріального тиску. Як його нормалізувати, як правильно знижувати, а як - категорично не можна, розповіла лікарка в ефірі "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибіотики за рецептом: коли в Україні зміниться процедура продажу антибактеріальних засобів в аптеках (МОЗ)

"Перш за все людина дійсно повинна знати, як вона реагує. Коли людина погано себе почуває, вона вимірює тиск і тоді вона розуміє: в неї низький тиск, або в неї високий тиск. Тобто, треба прослідкувати закономірності. Далі дуже важливо чітко зрозуміти — оцей високий тиск — це постійне підвищення, коли ми кажемо про захворювання артеріальна гіпертензія. Чи такі спалахи — це реакція на щось. Бо одне діло погода, вона, звісно, впливає на рівень тиску, а друге — окрім погоди ми маємо ще багато інших стресових ситуацій, на які людина реагує і підвищується тиск, але це не є захворювання, це не є артеріальна гіпертензія", — зазначає терапевтка Мар’яна Селюк.

Лікарка розповідає, що один із найпоширеніших міфів, в який вірять українці — це підвищення артеріального тиску у людини з віком:

"До 65 років норма — 130 на 80".

Другим поширеним міфом є те, що людині не потрібно знижувати тиск, якого вона не відчуває. Численні дослідження довели, що підвищений тиск все одно розвиває ускладнення у людини, навіть якщо вона не відчуває його фізично. Є ціла група пацієнтів, у кого виявляється прихована артеріальна гіпертензія. Це понад 13% хворих на артеріальну гіпертензію. Також лікарка зауважила, що артеріальна гіпертензія лікується, але не виліковується, тобто приймати ліки постійно потрібно.

Важливо: аспірин не має жодного відношення до зниження самого тиску, його приймають люди з підвищеним тиском для запобігання утворенню тромбів. Однак лише після того, як стабілізовано тиск. Аспірин можна приймати лише за призначенням лікаря, оцінивши ризики. Не кожному потрібно його приймати.

Люди з пониженим тиском цілком можуть розпочати з темного шоколаду, кави та міцного чаю.

Які трави знижують тиск

  • М'ята
  • глід
  • шипшина

Ці трави дійсно впливають на стабілізацію тиску виключно під час стресової ситуації. Коли в організму стресова одноразова реакція.

Коли ж у людини хвороба, то перенавантаження організму рідиною теж може підвищити тиск.

Як не варто знижувати тиск

Вживати коньяк до кави, не більше чайної ложки, можуть лише люди з пониженим тиском. Людям із підвищеним тиском це спочатку трішки покращить, а потім значно погіршить стан, бо розширені судини звузяться ще більше. 

артеріальний тиск 1+1

Як запобігти коливанням артеріального тиску, дивіться:

Новини по темі