Антибіотики продаватимуть лише за рецептом: детально про зміни (роз’яснення від МОЗ)

Антибіотики лише за рецептом: коли впроваджуються зміни в Україні, скільки триватиме перехідний період (роз’яснення від МОЗ)
freepik.com

Антибіотики в Україні будуть продавати лише за рецептом. Коли запрацюють зміни?

Поділитися:

Вже з серпня українці не зможуть купити антибіотики без рецепту. Перехідний період встановлюється і на видачу електронних рецептів на антибіотики. Про все це розповіли у МОЗ. Дивіться коментар ТСН міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка про це:

У МОЗ наголошують, що впровадження електронного рецепту на антибіотики відбувається поступово і не так швидко, як хотілось би, через війну в Україні. Нагадаємо, до війни у МОЗ повідомляли, що з квітня в Україні антибіотики будуть продавати лише за електронним рецептом. Але через воєнні дії це відстрочили до серпня з певним перехідним етапом.

Зараз впроваджується так званий перехідний період. Про це у МОЗ пишуть:

"Е-рецепти на антибіотики під час цього етапу видаватимуть ті заклади охорони здоров’я, які вже працюють з електронною системою охорони здоров’я. Решта – як і зараз, можуть виписувати паперовий рецепт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Цей засіб проти алергії повинен бути в кожній аптечці», – голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Скільки ж триватиме цей перехідний етап? У МОЗ повідомляють, що до кінця поточного року. Це означає наступне:

"Протягом цього терміну медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом. Для цього вони мають обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ. Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні значно спростили процедуру встановлення та підтвердження інвалідності під час воєнного стану: подробиці у «Сніданку з 1+1»

Для чого потрібен контроль вживання антибіотиків? Пояснює біологиня Дарка Озерна:

Новини по темі