25 незалежних років: 1992

25 незалежних років: 1992

Другий рік незалежності України став часом налагодження дипломатичних відносин з країнами світу й затвердження національної символіки.

Поделиться:

ЩЕ НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНИ НІ СЛАВА, НІ ВОЛЯ

Після розпаду СРСР країни пострадянського простору повернули національні прапори, що відображають традиційну символіку. Так 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державний прапор України, кольори  якого походять від герба Галицько-Волинської держави.  Цього ж року Президія Верховної Ради України затвердила музику Михайла Вербицького для Державного гімну України «Ще не вмерла Україна». 19 лютого Верховна Рада України затвердила тризуб як малий герб України. Цікаво, що великого герба Україна не має досі.

ПРИПИНЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ РАДЯНСЬКОГО РУБЛЯ

На другий рік незалежності України єдиною законною валютою став український карбованець Національного банку України.

Зважаючи на інфляцію в 3000%, карбованці за рік надзвичайно знецінилися. Якщо раніше за 20 карбованців можна було купити туфлі, до кінця року вони коштували вже тисячу.

НАШЕСТЯ РЕЧОВИХ РИНКІВ

Гіперінфляція та криза 90-х породила унікальне та довготривале явище - спекуляцію. У 1992 році в Києві з максимальною швидкістю стали поширюватися речові ринки, які заполонили столицю. Першим був «Меркурій», що знаходився поряд із НСК «Олімпійський». Увесь простір навколо стадіону був заставлений столами з імпортними товарами на будь-який смак: шкіряні куртки, взуття, товари для дому та багато іншого. Хто не мав столу, розкладав свій крам на газетах уздовж вулиці.  Ринок проіснував п'ять років, допоки не з'явилися речові ринки на Петрівці та Троєщині.

ОБСЄ

У 1992 році Україна як незалежна держава взялася налагоджувати дипломатичні відносини з США, Польщею, Росією, Естонією, Китаєм і Фінляндією. 30 січня 1992 року Україна стала повноправним членом Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ, а до 1995 року НБСЄ – Нарада з безпеки і співробітництва в Європі). З того часу Україна бере активну участь у самітах та засіданнях організації.

ПЕРШИЙ СВІТОВИЙ РЕКОРД І НАЦІОНАЛЬНА ЗБІРНА

У 1992 році видатний український легкоатлет Сергій Бубка встановив світовий рекорд з жердиною на відкритому повітрі. На чемпіонаті світу з легкої атлетики, який проходив у Токіо, Бубка стрибнув з жердиною на 6 метрів 13 сантиметрів. Сергій Бубка – визначна особа у світі спорту: він 35 разів ставав чемпіоном світу зі стрибків із жердиною.

Також цього року вперше в історії українського футболу національна збірна провела матч проти збірної Угорщини.

ЧОРНОМОРСЬКИЙ ФЛОТ

У 90-х точилася холодна війна України та Росії за Чорноморський флот. 5 травня депутати кримського парламенту проголосили суверенітет Криму, на що не забарився відповісти офіційний Київ. У столиці заявили, що в такому разі буде порушено кримінальні справи, саме це переконало Крим утриматися від спонтанної ініціативи.

Після цього Леонід Кравчук і Борис Єльцин підписали угоду, згідно з якою Чорноморський флот підлягав розподілу між ВМФ Росії і ВМС України.