Народні прикмети про погоду взимку: найпопулярніші українські повір'я

Якою буде зима 2023 за народними повір'ями
Unsplash

Давні українські прикмети про погоду: зимові повір'я.

Поделиться:

Наші предки здавна навчилися спостерігати за довкіллям, аби зрозуміти, чого очікувати від погоди та природних явищ. Хоч зараз ми й маємо більш надійні джерела інформації, та народні прикмети та прислів'я досі є цікавою складовою нашої культури. Пропонуємо розглянути найцікавіші приказки, які дозволять зрозуміти, яким світ бачили пращури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як доглядати за шкірою рук взимку: 7 правил, які врятують у мороз

Як виникли зимові українські повір'я

Зимові українські повір'я — це сукупність традиційних уявлень українців про зиму, її погоду, тварин, рослини та інших явища природи. Ці повір'я виникли на основі багатовікового досвіду наших предків і відображають їхні знання про природу, а також їхні вірування та забобони.

Мороз

Прогноз погоди за народними прикметами

► Прикмети про погоду. Ці повір'я дозволяють людям прогнозувати погоду на найближчі дні та на весь рік. Наприклад, якщо в листопаді часто йде сніг, то зима буде короткою, а весна — ранньою. А якщо перший сніг випав на теплу землю і відразу розтанув, то зима буде м'якою.

► Повір'я про тварин. Ці повір'я пов'язані з поведінкою тварин узимку. Так, якщо комахи восени не встигли залягти в сплячку, то зима буде теплою. А якщо птахи взимку співають, то зима буде м'якою.

► Повір'я про рослини. Ці повір'я сфокусовані на стані рослин узимку. Вважали, що якщо до пізньої осені з дерев не опадає листя, то зима буде сніжною і суворою. А якщо горобина вродила добре, то зима буде суворою.

► Повір'я про інші явища природи. Наші предки звертали увагу і на різноманітні природні явища. Наприклад, якщо на Новий рік хуртовина, то рік буде голодним. А якщо на Водохреще мороз, то врожай буде хорошим.

Зимові українські повір'я були важливим елементом народної культури. Вони допомагали людям розуміти природу і передбачати майбутнє. Попри забобонний характер, деякі з них мають логічне підґрунтя та можуть правдиво свідчити про зміни у погоді. 

Зима

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як доглядати за шкірою обличчя у холодну пору: 2 поради + 3 маски

Народні прикмети про зиму

  • Зима морозяна, з великим снігом віщує гарний врожай хліба.
  • На полях сніг хвилястий — будуть хліба рясні.
  • Зима малосніжна — літо посушливе.
  • Якщо взимку сніг лягає рівно — літо передбачається сухе; якщо гребенями, то вологе.
  • Синиці починають зранку пищати - вночі буде мороз, а ховаються під дах — на хуртовину.

Синиця

  • Кіт шкрябає підлогу — на вітер і завірюху, дере стіну — на негоду, лежить черевцем догори — на відлигу, згорнувся в клубочок і вткнувся писком в лапки — на мороз.
  • Галки збираються великими зграями і сильно кричать — на ясну погоду і мороз.
  • Граки в’ються високо зграями і стрілою спускаються на землю — буде снігопад; кружляють над гніздами — то сядуть, то знову злетять — перед зміною погоди.
  • Миші вилазять з-під лісової підстилки і бігають по снігу — на відлигу.
  • Горобці ховаються у затишок — під дах чи залазять у купи хмизу — на мороз і заметіль.

Горобець

Фото: Unsplash.com

Попри те, про що свідчать народні прикмети, завжди варто бути готовими до непередбачуваних ситуацій. Готуємося до важкої зими: ТОП-5 найважливіших речей для холодної пори — розповіли у "Сніданку з 1+1", який виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна" та YouTube:

Новости по теме