Українські традиції та звичаї: як українці зберігали національну ідентичність

Українські традиції, обряди та звичаї: з давніх часів до сьогодення
Freepik

Звичаї українського народу: обряди та свята, які збереглися до сьогодення.

Поделиться:

Україна має багату та самобутню культуру, яка формувалася століттями. Дохристиянські українські традиції переплелися з релігійними, створивши народні обряди, які ми маємо на сьогодні. Вдалося зберегти українські звичаї завдяки й тому, що обрядові заходи охоплювали всі сфери діяльності людини: пологи, запросини баби-повитухи, відвідини новонародженого та породіллі, хрестини, заручини, весілля, поховання. Сімейне та господарське життя супроводжувалось різноманітними ритуалами, які визначали етапи життя та розвитку.

Традиції українського народу: обряди наших пращурів

З давніх часів українці відзначали численні свята, пов'язані з календарним циклом, сімейними подіями та віруваннями. Усі вони так чи інакше були пов'язані з єднанням з природою, шануванням предків та вірою в духовні сили.

►Народні обряди осінньо-зимового циклу

  • На різдвяний святвечір прикрашали дім "дідухом", накривали стіл 12 стравами. На Різдво ходили колядувати із зіркою, дзвіночками та торбинкою для подарунків. У різдвяних гуляннях часто брав участь вертеп.
  • На свято Маланки або Щедрий вечір молодь щедрувала та водила "козу", переодягненого на Маланку парубка. Також було заведено готувати пироги, ковбаси з гречаною кашею і вареники.
  • На Новий рік виключно чоловіки мали рано-вранці засівати, виконуючи обрядову пісню та розкидуючи пшеницю й жито. 
  • На Водохреща освячували воду та пірнали в ополонку для зміцнення здоров'я та очищення від гріхів.
  • На Масляну проводжали зиму та вітали весну. Цілий тиждень господині готували млинці з різними начинками. В останній день просили пробачення у всіх, з ким мали конфлікти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських весільних традицій та їхні особливості

►Народні обряди весняно-літнього циклу

  • На Вербну неділю для захисту від нечистої сили та благословення гілки верби ставили в хаті за іконами чи садили на городі. 
  • До Великодня дотримували посту, розписували писанки, готували крашанки, паски. Великодній кошик освячували у церкві й лише після цього розговлялися.
  • На Івана Купала ворожили, виплітали купальські вінки, пускали їх на воду, стрибали через вогонь та влаштовували хороводи. Вважалося, що купальської ночі цвіте папороть. Хто її зірве, той буде щасливим і багатим.
  • На Медовий Спас у церквах святили воду й букети з колосків, польових квітів і головок маку. 
  • На Яблучний Спас освячували фрукти, овочі, мед і квіти, а також яблука. Останні до свята вживати не можна було.

Звичаї українського народу в сьогоденні: культурний спадок нашого часу

Багато з вищезазначених традицій та обрядів збереглися й сьогодні. Деякі з них поширені лише в конкретних регіонах, а деякі адаптували до сучасності. Наприклад, святкові традиції Івана Купала досі популярні серед молоді. Багато хто збирається з друзями, влаштовуючи купальські гуляння та "ворожіння". Більшість традицій зимових свят також лишаються актуальними. Звичаї українського народу можна побачити в народних ремеслах, фольклорі, танцях, піснях та кухні. Українська національна кухня з давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і тісно перепліталася з різноманітними церковними та народними обрядами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Традиції національної випічки: ТОП-5 українських рецептів хліба

Чайна церемонія по-старокиївськи: дізнайтеся все про традиції чаювання українців у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме