Хто придумав різдвяну листівку до свят та як її зробити власноруч

Різдвяна листівка: хто її придумав та як зробити власноруч
freepik.com

Історія різдвяної листівки в Україні та світі: дізнайтесь у сюжеті "Сніданок. Вихідний"

Поделиться:

Хто перший придумав дарувати картинки з ілюстраціями Різдва, сімейного затишку, та звідки в Україну прийшла на них мода? Про все це розповіли у "Сніданок. Вихідний", що виходить у суботу та неділю з 7:00 до 9:30 на "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНовий рік 2024: універсальні подарунки для дітей та дорослих

Хто придумав різдвяну листівку

1794 року англійський художник Добсон намалював невелику картинку із зображенням сім'ї навколо ялинки. На малюнку художник написав "веселого Різдва" і надіслав картинку своєму другові. Це одна з версій того, як саме з'явились різдвяні листівки.

Історик Людмила Мороз розповідає, попри суперечки у версіях, найімовірніше, батьківщиною таких зимових листівок і є саме Англія:

"В 1841 році в першу різдвяну листівку побачили у вітрині книгарні у Шотландії. Це все і мова йде про Англію".

В Україні перші різдвяні листівки з'явились на початку XX століття як заокеанська мода і відразу стали дуже популярними. Кажуть, в переддень Різдва у Києві навіть не вистачало листонош, аби доставляти усі ці привітання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 універсальних та корисних подарунків на Різдво

"У 1901 році було розіслано у Києві приблизно 600 000 різдвяно-новорічних листівок, це при тому, що населення було приблизно 250 000. Київська пошта просто захлиналася", - розказує Людмила Мороз.

Якими були перші різдвяні листівки та що на них зображували

Зазвичай, на листівках зображували прикрашену ялинку, сімейний Святвечір або Діву Марію з маленьким Ісусом. З приходом радянської влади Різдво заборонили, а листівки надовго зникли з вітрин. Проте утиски українських різдвяних традицій спонукали українців самим творити, малювати та зображувати святкові мотиви. У колекції музею історії Києва зібрані листівки, які малювала українська діаспора. Окрім релігійних мотивів, на картинах зображали Україну. 

Як зробити різдвяну листівку власноруч

Нині різдвяні та новорічні листівки — це не рідкість, продають їх чи не у кожній крамниці. Проте зробити листівку можна і власноруч.

Правила у створенні різдвяних листівок немає, тут все залежить тільки від вашої фантазії. Більше клею, кілька хвилин, і різдвяно-новорічна листівка готова. 

Детальніше про історію різдвяних листівок, а також відео, як зробити її власноруч, дивіться у сюжеті "Сніданок. Вихідний":