Save Ukraine — #StopWar: як пройшов міжнародний благодійний телемарафон на підтримку України

Save Ukraine — #StopWar: як пройшов міжнародний благодійний телемарафон на підтримку України

До, під час та після телемарафону відбувався збір коштів на вирішення найбільших гуманітарних проблем, спричинених військовим вторгненням рф на територію України.

Поделиться:

У неділю, 27 березня, на базі польського телеканалу TVP, більш ніж 30 телеканалів з усього світу синхронно транслювали міжнародний благодійний телемарафон Save Ukraine — #StopWar. У межах двогодинного ефіру політичні лідери, музиканти, митці, громадські активісти, актори, художники, спортсмени, волонтери з усієї планети виступили на підтримку України та закликали зупинити жорстоку війну рф.

Так, до мільйонної аудиторії звернувся президент України Володимир Зеленський, який наголосив, що «…ми, українці, бʼємося на війні, якої не просили. Зі зброєю в руках і голіруч. Народ піднявся, щоб вибороти мир. Щоб мільйони людей могли повернутися й жити. Жити, як раніше. Жити вільними разом з вами. З усіма, хто за Україну, за мир». 

Україну підтримали також політичні лідери багатьох країн світу, серед яких Еммануель Макрон, президент Французької республіки, який під час прямого ввімкнення закликав зупинити кровопролиття та звільнити місто-мученик Маріуполь від російських окупантів. 

«Наші народи люблять свободу, і ми нікому не дамо її у нас відібрати. Ми були разом, боролися пліч-о-пліч з давніх-давен. Тепер ми маємо нагоду вам допомогти у вашому героїчному змаганні за вашу свободу та недоторканість проти російського окупанта», — зазначив у відео Анджей Дуда, президент Республіки Польща

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖМурахи по шкірі: скрипальки зі Швеції пронизливо зіграли «Мелодію» Мирослава Скорика на благодійному марафоні Save Ukraine

Також до глядачів звернулися: президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, президент Румунії Клаус Йоганніс, прем’єр-міністр Республіки Словенія Янез Янша, прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін, прем'єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте, міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Вопке Хукстра, федеральний президент Республіки Австрія Александр Ван дер Беллен, федеральний канцлер Республіки Австрія Карл Негаммер, президент Республіки Албанія Ілір Мета, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Естонії Алар Каріс, президент Мальти Джордж Велла, президент Латвійської Республіки Егілс Левітс, прем'єр-міністр Республіки Болгарія Кіріл Петков, президент Литовської Республіки Гітанас Наусєда,  прем'єр-міністр Королівства Іспанія Педро Санчес, президент Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассіс, президент Республіки Гватемала Алехандро Йаматеї, президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова, прем’єр-міністр Грецької Республіки Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола, мер Чикаго Лорі Лайтфут.

Першочергово, завдання марафону Save Ukraine — #StopWar — ще більше консолідувати міжнародну спільноту у її спротиві російській експансії. Український народ відчуває і глибоко цінує підтримку, яку надають наші партнери та прості громадяни іноземних держав: від товарів першої необхідності до  потужної військової допомоги. Але війна повинна закінчитися якнайшвидше, а для цього необхідно ще більше підтримки для України і тотальний тиск на агресора.  

Так, з меседжами #StopWarInUkraine, #stoprussia, #NoFlyZoneUA, #CloseTheSky, #StandWithUkraine 27 березня на вулиці великих міст усіх континентів вийшли жителі більш ніж 50 великих міст і столиць світу, зокрема Берлін, Лондон, Рим, Мілан, Прага, Братислава, Відень, Амстердам, Мадрид, Тель-Авів, Варшава, Клуж, Стокгольм, Таллін, Скопʼє, Вільнюс, Клайпеда, Софія, Рига, Тірана, Любляна, Лісабон, Дублін, Берн, Буенос Айрес, Афіни, Денпасар, Анкара, Анталія, Клуж-Напока, Бухарест, Будапешт, Кейптаун, Копенгаген, Ліма, Париж, Вашингтон, Чикаго, Курітіба, Люксембург, Нікосія, Гавана, Гамбург, Нью-Йорк, Йонкерс, Кашкайш, Канберра, Бейрут. Люди масово переглядали телемарафон на центральних площах і закликали допомагати Україні.

«Понад 30 телеканалів, 50 міст. Все це телемарафон Save Ukraine — #StopWar. Він обʼєднав сотні тисяч людей на площах і мільйони — перед телеекранами для того, щоб послати РФ чіткий сигнал: Україна не одна. Світ з Україною. Україна неодмінно переможе», — прокоментував Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Лайнап телемарафону — це всесвітньо відомі артисти Sting, Fatboy Slim, Within Temptation, Bastille, BrainStorm, Beissoul & Einius, Salvador Sobral, Idina Menzel, Nino Katamadze, українські зірки Monatik, Тіна Кароль, The HARDKISS, Океан Ельзи, Jamala, Go_A, ДахаБраха, Один в каное, alyona alyona, Антитіла, Pianoбой, Melovin, Артем Пивоваров, Alina Pash, Kadnay, Latexfauna, Руслана, Dakh Daughters, TVORCHI, NK та інші. Ведучими заходу були Маша Єфросиніна та Тімур Мірошниченко

На YouTube-каналі 1+1 є виступи усіх учасників телемарафону і звернення тих, хто через обмежений хронометраж телеефіру не потрапив в  ТВ-версію проєкту. 

«27 березня відбулася унікальна подія як для України, так і всього світу. Це безпрецедентний марафон єдності цивілізованого світу з Україною. З Україною, яка стоїть на сторожі миру в усьому світі, продовжуючи війну з російськими окупантами. Світ мав побачити і наших артистів, і звернення нашого президента, і той біль, який переживає сьогодні Маріуполь та інші міста, що знаходяться під вогнем. Для того, щоб перейти від слів підтримки до конкретних дій», — додав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

До, під час та після телемарафону відбувався збір коштів на вирішення найбільших гуманітарних проблем, спричинених військовим вторгненням рф на територію України. Загалом, станом на 30 березня в межах марафону на рахунок Міністерства соціальної політики України вдалося зібрати понад 40 млн грн. Із них майже 1,5 млн гривень на гуманітарні потреби перерахував національний мобільний оператор Київстар, який виступив партнером телемарафону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ7-річня Амелія Анісович на міжнародному благодійному марафоні Save Ukraine — #StopWar виконала пісню, яку в Україні співала у бомбосховищі (відео)

Сумарно прямий ефір телемарафону переглянуло близько 80 млн людей по всьому світу. Телеканали деяких країн показували телемарафон в повторі зі своїми субтитрами, відповідно збір коштів ще триває. Комунікаційна кампанія в соціальних мережах та в медіа обʼєднала більше 17 млн людей.

«Фактично за тиждень ми з партнерами реалізували благодійний телемарафон, який обʼєднав весь світ і усі континенти. Ми прагнемо, аби Україна завжди була на порядку денному в кожному куточку країни та на кожній нараді урядів усіх цивілізованих держав. Будемо продовжувати в тому ж напрямку і використовувати всі можливі методи достукатися до масової аудиторії. Приємно, що з запитами ретрансляції марафону вже після ефіру звертаються мовники багатьох країн світу — ми цінуємо таку підтримку», — зазначив Ярослав Пахольчук, генеральний директор 1+1 media та співвласник фестивалю Atlas.

Телемарафон Save Ukraine — #StopWar реалізували команди 1+1 media, фестивалю Atlas, Суспільне, польського телеканалу TVP та за підтримки Київстар, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства закордонних справ, а також Міністерства соціальної політики. Ідейними натхненниками проєкту є фестиваль Atlas та Київстар. 

«Щодня Київстар об’єднує десятки мільйонів українців, щоб вони були на зв’язку з рідними. Тому організувати спільно з 1+1 media та Atlas наймасштабніший в історії України благодійний телемарафон для збору коштів, – також було обов’язком Київстар для підтримки українців. Згуртованість та спільні зусилля за цей тиждень – ще один приклад єдності нашого народу та всього світу. Київстар, як й інші українські компанії, буде й надалі підтримувати клієнтів, державу, армію та волонтерів. Ми вже надали благодійну допомогу захисникам, лікарням, виділили додатково майже 1,5 млн гривень на гуманітарні потреби в рамках марафону. Та будемо збільшувати наші зусилля, щоб наблизити перемогу над окупантами», — прокоментував Олександр Комаров, CEO Київстар.

Новости по теме