За лаштунками "Різдво. Ти не один": DOROFEEVA, Неля Шовкопляс, KAZKA про різдвяні традиції та побажання українцям

DOROFEEVA,  Неля Шовкопляс, KAZKA про різдвяні традиції — репортаж

Ексклюзивні подробиці зі зйомок проєкту "Різдво. Ти не один" та коментарі зірок.

Поделиться:

Цього Святвечора, 24 грудня, о 21:00 на глядачів чекає особлива святкова прем’єра — "Різдво. Ти не один" на телеканалі "1+1 Україна". Улюблені ведучі, українські артисти та герої нового часу зберуться разом, аби створити атмосферу родинного затишку та підтримати кожного українця в непростий для країни час. Редакція сайту побувала на зйомках проєкту, які проходили на території Софійського Собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські дизайнери, старовинні прикраси та автентична гуцульська гуня: як сучасність та традиція поєднались у образах зірок проєкту “Різдво. Ти не Один”

Для створення різдвяної магії були розроблені казкові декорації у кожній знімальній локації. В одній з кімнат Будинку митрополита, пам'ятки XVIII століття, створили затишну атмосферу різдвяної вечері, прикрасили великий стіл традиційною та сучасною атрибутикою з українськими стравами. В іншій локації облаштували святкову зону з величезною ялинкою, яку прикрасили традиційними українськими солом’яними іграшками. Тут ми поспілкувалися зі співачкою ROXOLANA, яка розповіла нам про власні традиції святкування Різдва, улюблені святкові пісні, а також, чим дивуватиме у проєкті "Різдво. Ти не один".

ROXOLANA

"Для мене Різдво — це тепле, родинне свято. Ми готували всі 12 страв на Святвечір, бабуся готувала і досі готує дуже смачну кутю і пампухи з трояндовим варенням. Останні мої улюблені. Ми зазвичай ходимо до церкви і після цього їдемо родиною до бабусі, а після вечері йдемо колядувати. В нас велика родина збирається, десь людей 20. А вже згодом їдемо до друзів і колядуємо в них. У проєкті "Різдво. Ти не один" ми заспіваємо разом з неймовірно талановитим, прекрасним артистом і музикантом Пилипом Коляденком. Ми приготували свою версію пісні "Тиха ніч". Це колядка, яка має австрійське походження, але її давно переклали й вона стала народною у нас".  Співати на Різдво — це одна з моїх родинних традицій. Люблю колядки "Добрий вечір тобі", "Радуйся", "Нова радість стала", "Коляд, коляд, колядниця".

Різдво. Ти не один

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучі “1+1 Україна” Юрій Горбунов та Катерина Осадча поділилися улюбленими моментами 2023 року за лаштунками проєкту “Різдво. Ти не один” (ексклюзив)

На території Софійського собору створили чарівні декорації з десятками святкових вогників. Головною прикрасою вуличної інсталяції став Дідух заввишки 6 метрів, на виготовлення якого знадобилося 2 доби. Особливу увагу привертають різдвяні зірки, які своїми золотими вогнями створюють атмосферу тепла та затишку навіть на вулиці. Святковою ходою зі співом від дзвіниці Собору до великого дідуха пройшли улюблені ведучі “Сніданку з 1+1”. Ми встигли поспілкуватися з Нелею Шовкопляс, яка поділилася різдвяними традиціями.

"Раніше на Різдво, коли ще були живі всі бабусі, дідусі, ми збиралися всією родиною й обов'язково готували кутю. Я з Харківщини, і у нас були свої традиції. Не завжди були 12 страв чи дідух. Але зараз ми все це надолужуємо. З усіх різдвяних традицій моя найулюбленіша - приготування куті. Якщо буду в Києві, то обов'язково зберемося з рідними та друзями, щоб відсвяткувати Різдво разом", — розповіла Неля.

Неля Шовкопляс

Своєю улюбленою різдвяною піснею ведуча "Сніданку з 1+1" назвала "Щедрик" Миколи Леонтовича та поділилася планами на Різдво та Новий рік.

"Попередній та цей рік навчили мене жити в моменті. Я або розучилася планувати, або просто не бачу в цьому сенсу. Є сьогодні день — живемо, що буде завтра — невідомо. Глобальних планів в мене немає. Єдине, періодично думаю отримати для себе другу вищу освіту, психологічну. Не знаю, буде це наступного року чи ні. Наразі в перспективі проводити більше часу з дітьми, близькими, якомога частіше їздити до батьків на схід, жити тут і зараз. Звичайно, всім хочеться перемоги. І ми всі в це віримо".

Крім того, Неля Шовкопляс залишила побажання українцям на свята:

"Давайте не втрачали відчуття єднання, яке ми мали на початку повномасштабного вторгнення. Це наша потужна сила, яку ворог розраховує зламати. Я бажаю єднання для нашої нації на всіх рівнях. Бажаю частіше бачитися, телефонувати близьким, обіймати тих, хто поруч, спілкуватися з друзями, запитувати "Ти як?" у наших хлопців на фронті. В мене, наприклад, однокласники та друзі служать. Кожного дня ми пишемо один одному. І коли вони відповідають, ти одразу видихаєш: "Фух, все добре”. Нехай наша перекличка буде щоденною!"

Вулична сцена проєкту "Різдво. Ти не один"

Головна вулична сцена була прикрашена дерев’яними зірками, які підсвічуються вогниками. Тут для глядачів виступатимуть улюблені українські артисти. Серед них і співачка DOROFEEVA.

"Я заспіваю власну пісню, яка цього року стала однією з найпопулярніших пісень України за версією музичної платформи Apple Music. Але прозвучить вона не у звичному варіанті, а в поєднанні з дуже важливою для нас усіх і відомою колядкою. Цей номер буде неймовірно атмосферним! Дякую команді «1+1», яка створила таку казку для глядачів, і для мене також — хоча було холодно на зйомках, але дуже тепло в душі від такої натхненної атмосфери", — поділилася враженнями від зйомок артистка.

DOROFEEVA у проєкті "Різдво. Ти не один"

Також Надя розповіла, що хоче побажати українцям на різдвяно-новорічні свята:

"Я б дуже хотіла, щоб 2024-й рік був емоційно іншим для українців. Тому побажаю всім терпіння, сил підтримувати одне одного, підтримувати наших хлопців і дівчат, які боронять Україну, бо без цього нічого не буде. Відкривати свої серця одне одному, не витрачати енергію на негатив до своїх, а спрямовувати сили на боротьбу з ворогом. Єднання даватиме нам багато бонусів. Ну і найголовніше — перемоги!".

Казкова локація на подвір’ї Софійського собору буде доступна для відвідування протягом всіх зимових свят, а отже, кожен бажаючий зможе відчути атмосферу українського Різдва біля Дідуха та, звісно, сфотографуватись.

Олександра Заріцька

Особливим буде й виступ гурту KAZKA, що пройшов у стінах Софійського Собору на фоні Оранти. Ми перехопили Олександру Заріцьку одразу після її щемливого виконання колядки й розпитали про плани на Різдво.

"В цьому році, як і всі українці, ми святкуватимемо Різдво об'єднано з усім світом. Важливо в такі моменти зберігати наші традиції. В нашій родині основна традиція — сімейна вечеря з 12-ма стравами. Це обов'язково кутя, яку готує наша бабуся. Вона її готує десь близько доби. Я завжди в дитинстві любила спостерігати за цим. Бабуся завжди ходить до церкви й каже, що за нас усіх молиться, адже ми, як завжди, всі зайняті. Але майже кожне Різдво ми намагаємося не працювати, не виступати, а святкувати разом з рідними".

Гурт KAZKA в проєкті "Різдво. Ти не один"

Також Олександра поділилася побажаннями для українців в період різдвяних та новорічних свят.

"В нас зараз одна мрія — перемога. Неважливий достаток людини, її хобі, робота – всі, хто живуть в Україні та за кордоном, але є українцями, прагнуть завершення війни. Ми мріємо про світле та вільне майбутнє, можливість будувати плани, родину, жити в безпеці. Але для цього треба не забувати, що війна триває! Нашим захисникам найскладніше, тому потрібно допомагати армії. За святковим столом на Різдво в першу варто думати про наших військових, помолитися за них, закинути різдвяний донатик і вірити, що все буде добре. І я бажаю, аби наша головна мрія здійснилася".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олексій Суханов за лаштунками проєкту “Різдво. Ти не один” поділився найбільшою мрією на 2024 рік (ексклюзив)

Не пропустіть прем'єру "Різдво. Ти не один” 24 грудня, о 21:00 на телеканалі “1+1 Україна”. Також подивитись святковий проєкт можна на телеканалі ТЕТ та платформі кіно та телебачення Київстар ТБ.