“Знайти своїх” на 1+1: Катерина Осадча розповіла історію українки, яка відчайдушно намагається врятувати маму з тимчасової окупації

“Знайти своїх” на 1+1: Катерина Осадча розповіла історію українки, яка відчайдушно намагається врятувати маму з тимчасової окупації

“Знайти своїх” — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України.

Поделиться:

Вчора о 21:30 у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” вийшов новий епізод спільного проєкту Катерини Осадчої та телеканалу 1+1 під назвою Знайти своїх. З перших днів війни телеведуча допомагає українцям знайти близьких, з якими було втрачено зв’язок через вторгнення рф на територію України. Наразі проєкт допоміг воз’єднатись близько двом тисячам українських родин.

Героїнею нового епізоду стала 71-річна Ніна Туваєва з Маріуполя, яку розшукує її донька Олена. Жінка вмовляла матір покинути тимчасово окупований Маріуполь разом з нею та онучками, але вона відмовилася виїжджати з тимчасово окупованого міста через хвору сусідку, за якою доглядала.

“Коли розпочалися вуличні бої, я благала маму виїхати разом з нами, тому що розуміла: якщо вона залишиться у Маріуполі, то це може бути остання з нею зустріч. Нам вдалося домовитися з сусідом, щоб він нас відвіз до тимчасово окупованого Мангуша. Але через тиждень ми пішки повернулися до Маріуполя, задля того щоб забрати кішку та знову навідати маму. Я дуже хотіла побачити, що з нею все добре і вона жива. В той момент в місті точилися страшні вуличні бої і дійти до будинку мами нам не вдалося, адже всюди були російській солдати”, — говорить донька Ніни Олена. 

Історію Олени вже показували у “Сніданку з 1+1”, після цього сюжету волонтери з Маріуполя надіслали жінці фотографію її мами та повідомили, що вона досі живе в окупації, у підвалі свого будинку. 

“Після того, як про мою історію показали у “Сніданку з 1+1”, я змогла поспілкуватися з мамою. У її квартирі немає вікон та дверей, вона спить на підлозі в підвалі та майже нічого не їсть. Коли я запитала, де вона готує їжу, вона відповіла: ніде. Сусідка, заради якої вона залишилася у Маріуполі, померла від вибуху. Ми дуже хочемо, щоб мама виїхала на безпечну територію. Наразі ми вмовляємо її зробити це”, — говорить Олена. 

Координатори проєкту “Знайти своїх” зв’язали Олену з волонтером, який зараз знаходиться у Маріуполі, та допомагає людям виїхати до безпечної території. 

“Люди, які живуть в тимчасово окупованому Маріуполі, на жаль, знаходяться  в інформаційному вакуумі і через це вони часто не хочуть їхати звідти. Після всього пережитого під час окупації вони, приїжджаючи на підконтрольну територію України, дивуються навіть освітленню на вулицях. Іноді мені доводиться вмовляти тих, хто не хоче покидати свою домівку. Я кажу, що попереду зима, опалення не буде, їм потрібно бути в місці, де є доступ до медикаментів та нормального спокійного життя. Більше всього ми отримуємо запитів від людей, які шукають своїх рідних. Часто до нас пишуть з проханнями перевірити декілька адрес, де можуть знаходитися близькі люди, і ми їздимо за цими адресами та шукаємо людей. Сподіваємося, що зможемо допомогти Олені вмовити матір виїхати”, — говорить волонтер. 

Нагадаємо, нещодавно Катерина Осадча та українські бренди Two Hearts Store та Zhivi Ukraino презентували благодійний мерч «Я без тебе як жовтий без синього», весь прибуток якого буде направлений на підтримку роботи волонтерського проекту «Знайти своїх» та евакуації знайдених людей. 

Замовити благодійні футболки можна за посиланням.

Знайти своїх — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. Щоранку у "Сніданку з 1+1" можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих” за посиланням. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниких”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграм.  

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних. Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube. 

Новости по теме