“Знайти своїх”: Катерина Осадча розповіла про пошук зниклої родини у Сєвєродонецьку та запустила лінійку ексклюзивного мерчу

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Катерина Осадча розповіла про пошук зниклої родини у Сєвєродонецьку та запустила лінійку ексклюзивного мерчу

Героїнею нового епізоду стала жінка на ім’я Олена, яка з травня шукає свою маму та сестру.

Поділитися:

Вчора о 21:30 у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” вийшов новий епізод спільного проєкту Катерини Осадчої та телеканалу 1+1 під назвою “Знайти своїх”. З перших днів війни телеведуча допомагає українцям знайти близьких, з якими було втрачено зв’язок через вторгнення рф на територію України.

Осадча

Героїнею нового епізоду стала жінка на ім’я Олена, яка з травня шукає свою маму та сестру. До початку повномасштабної війни Олена з родиною  проживала у Сєвєродонецьку, але коли почула перші вибухи, виїхала до безпечного міста разом з дітьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Знайти своїх”: Катерина Осадча розповіла про катування українських волонтерів в Оленівці

“Я благала маму і сестру виїхати з Сєвєродонецька разом зі мною, адже відчувала найстрашніше, але вони відмовились. Аргументували своє рішення тим, що народилися у цьому місті і живуть там все життя, тому виїжджати не планують. Єдине, що вони зробили для своєї безпеки, це переїхали до будинку родички, у якої було укриття. Ще коли був з ними зв’язок, мама казала, що вони постійно сидять у підвалі, пересуватися містом стало майже неможливо. Але на початку травня зв’язок з ними обірвався. Сімнадцятого березня я отримала від сестри єдину смс зі словами “Ми живі” і в той момент вирішила звернутися до Державної служби України з надзвичайних ситуацій та проєкту “Знайти своїх”, щоб їх знайти. Одного дня я побачила в інтернеті відео з підвалу, на якому впізнала голос мами, вона говорила: “Моя донька пішла по гуманітарку”. В мене з’явилася надія, що вони живі. Але коли я побачила фото сусіднього будинку, який згорів вщент, в голову почали лізти дуже страшні думки”, — говорить Олена.

В середині червня до Олени зателефонувала волонтерка проєкту “Знайти своїх”, яка повідомила, що має інформацію щодо її родини.

“Після того, як до нас звернулася Олена, ми розпочали пошук її родини. Нам вдалося знайти декілька чатів Сєвєродонецька і це дало результат. На мій запит у чаті відповіла жінка, це виявилась сусідка сестри Олени Рити. Вона сказала, що рідні Олени живі. В той же день зі мною зв’язалася ще одна дівчина, яка повідомила ту саму інформацію про маму Олени Тетяну”, — говорить волонтерка проєкту “Знайти своїх”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми завжди шоковані історіями звідти”: Катерина Осадча розказала про депортованих до росії українців

Поспілкуватися з родиною жінці ще не вдалося, але все ж таки вона отримує про них бодай якусь інформацію.

“На жаль, поспілкуватися з мамою та сестрою напряму мені ще не вдалося. Я знаходжусь постійно на зв’язку з  сусідкою, яка іноді знімає відео з мамою та надсилає мені, коли виїжджає з міста і в неї з’являється зв’язок. Вона каже, що їжа в них є, а ось з водою дуже складно, адже щоб знайти її, потрібно їхати в іншу частину міста. Світла, газу в них немає, вони готують їжу на вогнищі біля будинку. Мама каже, що не покине домівку. До війни у нас з мамою були напружені стосунки і я ніколи їй не казала, як сильно люблю її. Мрію побачити її і сказати це в очі”, — говорить Олена.

Днями Катерина Осадча та українські бренди Two Hearts Store та Zhivi Ukraino презентували благодійний мерч «Я без тебе як жовтий без синього», весь прибуток якого буде направлений на підтримку роботи волонтерського проекту «Знайти своїх» та евакуації знайдених людей.

«Ми з волонтерами проекту 24/7 шукаємо людей, які втратили зв‘язок з рідними. Наш прапор синій і жовтий два нерозривних кольори, як мама і дитина, як чоловік і дружина. Через війну багато українців загубили один одного, і ми вирішили це відобразити символічно, тому наші футболки одного з кольорів нашого прапору. Але об’єднуючись, ми об’єднуємо кольори; об’єднуємо родину і об’єднуємо країну. Я щодня перекручую в голові сотні світлин наших зниклих і уявляю, як вони об'єдналися. В нашому пошуку є чоловік з Харкова, якого вже три місяці шукає донька. Ми шукали всіма можливими зачіпками, схожого чоловіка бачили в Дніпрі і ми з волонтерами обстежили кожен метр міста. Поки ми все ще шукаємо, але я мрію, що вони одного дня обіймуться, і синій і жовтий об’єднаються. Для мене також було особливо важливо підтримати українські бренди Two Hearts Store - це харківський бренд, з яким ми знайомі давно, їх магазин в Харкові пошкодило вибуховою хвилею, виробництво довелося перенести. Я пишаюсь, що вони попри все погодилися на цю благодійну співпрацю. Дизайн футболки належить ще одним неймовірним дівчатам - це бренд Zhivi Ukrainо, Це ще раз доводить, що українці непереможні в своїй єдності», — говорить Катерина Осадча.

Замовити благодійні футболки можна за посиланням.

Нагадаємо, “Знайти своїх” — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. Щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих” за посиланням. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниких”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграм. 

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних.  Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube.

Фото: Луганська ОВА

Новини по темі