Головні новини України та світу за тиждень: вперше названо втрати ЗСУ, нові функції "Дії" і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Останні новини України за тиждень: основні події
https://t.me/V_Zelenskiy_official

Ймовірність відправлення військ НАТО в Україну та розслідування знищення літака "Мрія": головні події тижня.

Поделиться:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 26 лютого по 1 березня. 

Зеленський вперше озвучив українські втрати у війні

Уперше від початку повномасштабного російського вторгнення влада озвучила українські втрати у війні. Президент Зеленський повідомив, що загинуло 31 000 військових. Володимир Зеленський відмовився назвати кількість поранених українських захисників, оскільки Росія буде знати, скільки людей пішло з поля бою. Також він не став називати кількість безвісти зниклих військових. Для порівняння президент навів втрати живої сили росіян: це 180 000 загиблими, десятки тисяч безвісти зниклих. Загалом з пораненими у росіян кількість втрат становить півмільйона.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не виключає можливості відправлення західних військ в Україну

За підсумками саміту лідерів країн ЄС і США, який відбувся у Парижі для посилення допомоги Україні, Емануель Макрон пояснив, що найближчим часом ЄС зможе надати Україні боєприпаси, які у неї є них на складі. Також на саміті обговорювали можливість відправлення в Україну військ НАТО, але не було досягнуто консенсусу. Французький лідер закликав партнерів активізувати спільні зусилля в боротьбі з російською агресією. Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне, підкріпив слова президента, наголовшивши на нюансі, що війська можуть бути відправлені для допомоги з виконанням завдань поза участі у бойових діях. Наприклад, це може бути тилова робота, як розмінування, кіберзахист та допомога з виробництва зброї. Генсек НАТО Йенс Столтенберг доповів, що альянс поки не має намірів відправляти війська в Україну. 

Уряд Молдови відреагував на звернення Придністров'я до Росії по "захист"

На кордоні в Молдові не очікують ескалації після так званого "звернення" депутатів невизнаного Придністров'я до Росії — про це заявив речник уряду Молдови. Напередодні депутати не визнаного Придністров'я попросили захистити регіон нібито від тиску Молдови. У заяві місцеві депутати наголосили, що Кишинів розв'язав проти Тирасполя економічну війну через скасування митних пільг. Окрім Росії, звернулися також до ООН, ОБСЄ, Червоного Хреста та Європарламенту.

СБУ завершила розслідування про знищення літака «Мрія»

Правоохоронці встановили: напередодні повномасштабного вторгнення військовослужбовців Національної гвардії не допустили на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до захисту літака. Ідеться про колишнього гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки заводу. Саме їхні злочинні дії призвели до тимчасового захоплення стратегічно-важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення літака АН-225. Обвинувачені перебувають під вартою — їм загрожує до 15 років ув'язнення.

У "Дії" з’являться документи про освіту

У застосунку "Дія" незабаром з’являться документи про освіту. Усі охочі вже зараз можуть долучитися до бета-тестування нової функції. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров:

"Більше не потрібно буде шукати вдома диплом і просити батьків його відправити поштою. При працевлаштуванні не треба буде вести теку з дипломами, а під час вступу до ЗВО — зі свідоцтвами. Навіть якщо виїхали за кордон, усе зручно й під рукою — у Дії".

Новости по теме