Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у «Сніданку з 1+1» розповів про контрнаступ ЗСУ, зброю та прогноз щодо обмеження польотів над Україною до 2029 року

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Дмитро Кулеба у Сніданку з 1+1 розповів про контрнаступ ЗСУ, зброю та прогноз щодо обмеження польотів над Україною до 2029 року - 1+1

“F-16 будуть”, - заявив міністр.

Поделиться:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалу “1+1 Україна” у будні та вихідні з 7:00 до 11:00 продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як говорити про кохання українською: 5 народних висловів від мовознавця

Сьогодні до студії «Сніданку з 1+1» завітав Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він прокоментував заяви в західних ЗМІ про контрнаступ, та чи справді до 2029 року небо над Україною буде закрито.

Підготовка до контрнаступу триває. Дмитро Кулеба зазначив, зараз все робиться для того, щоб ЗСУ отримали необхідну зброю. А на заяви західних медіа про те, що Україна може “провалити контрнаступ”, радить не звертати уваги.

“Це ті ж самі експерти та медіа, які напередодні 24 лютого казали, що Україна не встоїть під ударами росії. Скептикі казали “ні”, оптимісти давали тиждень. Треба менше говорити  про контрнаступ та більше працювати над тим, щоб він відбувся. Війною треба займатися - це щоденна робота. Хочу звернути увагу: всі цитують аналітику. Подивіться на кількість  контактів Залужного: вчора розмова з Міллі, позавчора розмова з командувачем сил НАТО в Європі, подивіться на міжнародні візити президента. Немає такого дзвінка, щоб президент не порушував тему зброї, необхідної для наших бригад, які підуть у контрнаступ ”, - сказав очільник МЗС в “Сніданку з 1+1”.

Також Дмитро Кулеба прокоментував своє недавнє висловлювання, що контрнаступ ЗСУ не слід сприймати як вирішальну битву.

“Є люди  в деяких дружніх нам країнах, які кажуть: “Ось це є вирішальний та останній бій. Якщо воєнним шляхом здобути перемогу неможливо, то треба йти на поступки”.  Тому я всім кажу, вбиваю в голову, що вирішальною битвою буде та, яка призведе до повного звільнення українських територій. Війна складається з декількох битв. Якщо ми цим контрнаступом вирішимо цю задачу, значить скажемо: «Це був вирішальний бій, дякуємо за підтримку, ми перемогли». Але це буде в кінці, а не напочатку.  Можливо, цей контрнаступ не буде вирішальним, і  буде потрібен ще один. Це боротьба проти наративів, що в якийсь момент Україні потрібно буде здатися. Ось проти цього спрямована моя фраза про те, що контрнаступ не є вирішальним”, - пояснив Міністр закордонних справ.

Розмов про те, коли Україна отримає винищувачі F-16 багато. Дмитро Кулеба підкреслив, ми обовʼязково отримаємо F-16. Зараз робиться все можливе, щоб це рішення було прийнято як можна швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Про цю історію донині нікому не розказував»: Руслан Сенічкін поділився сімейними спогадами

“F-16 будуть. Це питання часу. Я думаю, що це буде залежати від рішення США та результатів контрнаступу. Але зараз є три пріоритети - артилерійські снаряди, бронетехніка та F-16. Це надважливі історії, над якими ми щодня працюємо. Якби в нас F-16 були вже зараз, наш контрнаступ був би набагато швидшим, і нам би вдалось зберегти набагато більше життів наших солдатів та цивільних, які потерпають від ракетних ударів. На жаль, сьогодні я вимушений констатувати, рішення про F-16 немає, але ми до нього рухаємось”.

Прокоментував очільник МЗС і першу з початку повномасштабного вторгнення розмову  президента України Володимира Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Як зазначив Дмитро Кулеба, ця розмова може покращити відносини України та Китаю.

 “Чим краще будуть відносини України та Китаю, тим менше шансів, що Китай допомагатиме росії”, - сказав Дмитро Кулеба.

Крім того, міністр закордонних справ висловився про прогноз Євроконтролю про обмеження польотів над Україною до 2029 року.

“Ми б всі хотіли, щоб хоча б один аеропорт запрацював, але це питання безпеки та чи відновлять роботу авіакомпанії. Працюємо над цим, хочемо, щоб це сталось якнайшвидше. Але те, що Євроконтроль занадто консервативно висловив позицію - однозначно. До речі, якби в нас були F-16 і вони патрулювали українське небо, то аеропорт Львова можна було б спокійно відкривати і взагалі ні про що не турбуватись. Це все про затримки з ухваленням рішень.Так само з Patriot, які ми просили ще на початку війни, їх дали через рік. Якби дали одразу, набагато менше міст та енергообʼєктів було б зруйновано. Та сама історія повторюється з F-16. Звісно, хочется прийти і сказати: “Ну що ви тягнете, ви ж все одно це зробите”. В принципі, я так і кажу, якщо чесно. Але в них своє міркування, логіка та аналіз”, - зазначив Дмитро Кулеба.

Щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як лаятися українською: урок української мови від Олександра Авраменка

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новости по теме