Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі “Сніданку з 1+1” назвав причини бездіяльності ООН та Червоного хреста після підриву Каховської ГЕС

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Дмитро Кулеба назвав причини бездіяльності ООН та Червоного хреста після підриву Каховської ГЕС (відео) - 1+1

“Вони просто вже дістали постійною грою в квазісправедливість”, - прокоментував міністр.

Поделиться:

Щодня з 7:00 до 11:00 на телеканалі “1+1 Україна” глядачів головного ранкового шоу країни «Сніданок з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт Катерини Осадчої із пошуку зниклих "Знайти своїх" створив гарячі лінії для допомоги у зоні підтоплення

Сьогодні до студії “Сніданку з 1+1” завітав Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. В ранковому ефірі обговорили відсутність реакції міжнародних організацій на підрив Каховської ГЕС, вплив російської пропаганди та F-16 для України.

Очільник МЗС прокоментував відсутність реакції міжнародних організацій на руйнування Каховської ГЕС. Він зазначив, зараз спостерігається така ж ситуація, як на початку війни.

“Коли проблема не у відсутності бажання щось робити, а у процедурах, які гальмують процес розгортання міжнародних місій на територіях, які постраждали. Це що стосується ООН, але ми пришвидшуємо процес. Ми вчора та позавчора з ними працювали. Я та інші колеги по уряду сьогодні продовжимо працювати. Я думаю, що ми вийдемо на максимальне розгортання потужностей цих організацій - організації структури ООН. Але є ще міжнародний Червоний хрест - більш складна історія, тому що там стільки правил про нейтральність, про те, щоб не  скомпрометувати себе чимось, що з ними треба вести окрему розмову. Тому констатуємо, що швидко у них не вийшло, але ми їх дотиснемо та допоможемо де треба, щоб вони там з'явилися в повному обсязі”, - сказав Дмитро Кулеба.

Міністр закордонних справ прокоментував, чому авторитетні іноземні ЗМІ, розповідаючи про теракт на Каховській ГЕС, використовують наративи російської пропаганди.

“Вони всі є жертвами власного стандарту. Абсолютно неприйнятного, який не відповідає реальності світу пропаганди про те, що треба представити рівномірно обидві думки. Тобто, якщо одна людина каже правду, а інша людина каже брехню. Кажуть, треба дати слово обом. Відповідно, брехня все одно проб'ється до читача, глядача. Все одно світ дуже різний, тому когось та вона й зачепить, з кимось вона і зрезонує. Я давно й категорично, може навіть якісь журналісти мене за це і не люблять, виступаю проти цього. Тому що ми живемо в світі брехні і маніпуляції. Якщо одна людина каже: “на вулиці йде дощ”, а інша людина каже: “Нема дощу”, то мало просто сказати, що перша та друга людина сперечаються, чи є на вулиці дощ. Треба висунути голову на вулицю і подивитися, йде дощ чи ні. Написати те, як воно є”, - сказав Дмитро Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС: оголошено евакуацію (що робити і як діяти, якщо ви опинилися у зоні лиха)

Міністр закордонних справ пояснив, чому ООН так кволо реагує на злочини росіян.

“Бажання вирішувати одні проблеми за рахунок інших. Дуже простий приклад. Не полюблять мене в ООН зараз за це, але я розкажу. Є в ООН велика робота над продовженням Чорноморської зернової ініціативи. Важливо це? Важливо. Певні люди сидять в ООН і думають: “Так, а де б нам тут не притиснути росію, не розкритикувати, щоб нам не зробити поганого росії, щоб потім прийти до них і сказати: дивіться, ми ж тут все не зробили, а могли б отак. Ви давайте, продовжуйте Чорноморську зернову ініціативу”.Та ніхто не сперечається, що це важлива ініціатива. Тут же ж питань немає, але ось така логіка, що давайте тут не тиснути, тут не критикувати, тут ми прикриємо очі, тут зробимо вигляд, що нічого не сталося заради чогось іншого. Це означає, що в усіх цих питаннях, де вони пішли на поступки, будуть страждання, несправедливість. Вони кажуть, це велика дипломатія, ми там маємо балансувати, але дипломатія змінилася”.

Відповів Дмитро Кулеба і на заклики ООН провести розслідування підриву Каховської ГЕС.

“Ми вже мали цей досвід. Це все гра в піддавки для росіян. Вбили наших військовополонених, і ми сказали ООН: “Пришліть свою місію і хай розслідують”. Ви думаєте, вони доїхали? Вони туди не доїхали. Я вам більше скажу, ця місія була тихенько закрита Організацією Обʼєднаних Націй, що називається, “без шума та пилу”. Тому в мене одна пропозиція для всіх, хто хоче якихось розслідувань і комісій - ви приїжджайте в Київ, ночуйте та проводьте ночі в підвалах і зранку виходьте на вулиці, розслідуйте, скільки шахедів прилетіло, скільки ракет. Вони просто вже дістали постійною цією грою в квазі справедливість”, - сказав Дмитро Кулеба в ефірі “Сніданку з 1+1”.

Крім того, очільник МЗС прокоментував заяву колишнього генсека НАТО Андерса Расмуссена, що деякі країни Альянсу можуть ввести війська в Україну.

“До завершення збройного конфлікту на території України іноземні держави не вводитимуть свої війська на територію нашої держави. Більш того, ми цього не просимо. Ми кажемо, дайте зброю, ми самі з ними воюватимемо”, - відповів Дмитро Кулеба.

Розповів Міністр закордонних справ і про F-16 для України.

“Задумка була політична в тому, щоб навчання почалося вже в червні. Зараз військові планують, працюють над тим, щоб все це організувати, бо це є непростий процес. Щодня міцнішою стає авіаційна коаліція, все буде. Я казав і ще скажу, будуть F-16. Треба просто вирішити всі технічні моменти”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ попередило про небезпеку ботулізму внаслідок підриву Каховської ГЕС: як уберегтися

Ранок зі «Сніданком з 1+1» – джерело знань, свіжих актуальних новин та подій, що налаштовує на продуктивний день. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 11:00 на телеканалі “1+1 Україна”, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новости по теме