Платне паркування на прибудинковій території: чи законно, пояснив юрист у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи законне платне паркування на прибудинковій території: пояснює юрист
freepik.com

На прибудинковій території у Києві влаштували платне паркування. Чи законі такі паркувальні місця?

Поделиться:

У Києві спалахнув скандал. На прибудинковій території влаштували платне паркування. Чи законі такі паркувальні місця? Що робити мешканцям прилеглих будинків — у "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна", розібрались з експертом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попри війну, блекаути і параліч метро ціни на оренду квартир у Києві ростуть: чому, пояснили в ТСН

Дорожні знаки про платне паркування з'явилися біля одного з будинків в Оболонському районі столиці. Тепер відвідувачам магазинів та закладів, які знаходяться в прилеглих будинках, доведеться платити 5 грн за годину стоянки. Гроші за паркування поки не беруть від мешканців, але планують встановити оплату щодня з 8ї ранку до 10ї вечора. Від такого нововведення в захваті не всі. Мешканці вважають, що парковки повинні бути оплачуваними, але облаштовані так, щоб уникнути безладу, коли всюди паркуються, де попало. Однак, на їхню думку, біля житлових будинків парковки мають бути безкоштовними.

"Треба будувати більше підземних паркінгів. Останнє слово щодо вартості паркомісць завжди за місцевою владою", - зазначає юрист Ростислав Кравець. "Місцева рада може встановити оплату навіть на найнезвичніших місцях, не враховуючи інтереси інвалідів, осіб з дітьми та публічних місць".

Владислав Олійник з Київтранспарксервісу коментує:

"Платне паркування на прибудинковій території Оболонського району законне, оскільки ця територія не є прибудинковою, а розташована на вулицях та дорогах, а не у дворі житлового будинку". 

Щодо вирішення конфлікту, радять звертатися до депутатів та навіть до суду у випадку бездіяльності депутатів щодо скасування встановлення платного паркування. Однак юристи радять обирати представника, який представлятиме інтереси мешканців, замість колективного звернення.

"Дана ділянка перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва. Її мають облаштувати знаками та розміткою відповідно до схеми дорожнього руху. Але якщо жителі зможуть довести, що територія з оплатною парковкою все ж є прибудинковою, рішення Київтранспарксервісу можна оскаржити", - додає юрист Ростислав Кравець.

Люди шоковані новими правилами паркування. Що відбувається, дивіться у сюжеті "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна".

Новости по теме