Дієтологи наполягають: 5 найкорисніших видів риби

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Розповідаємо про корисні властивості різних сортів риб та правила їх споживання.

Поделиться:

Кожна господиня знає – одним із найкорисніших продуктів у раціоні людини є риба. В ній міститься багато поживних речовин, зокрема – вітамін D та жирні кислоти Омега-3, які наш організм не здатен виробляти самостійно.

Лікарі переконують, що регулярне вживання риби насичує організм високоякісним білком, нормалізує функції щитоподібної залози, покращує зір, стан шкіри, волосся та нігтів. Численні дослідження довели, що риба допомагає уникати депресій та сприяє профілактиці інфаркту міокарда.

НАЙКОРИСНІШІ ВИДИ РИБИ

СКУМБРІЯ – вважається найкориснішою з усіх риб. Містить найбільше білку, полінасичених жирних кислот Омега 3 та вітаміну D.

Якщо ви зацікавлені в якісному дієтичному харчуванні, віддавайте перевагу морській рибі. Вона має значно більше корисних речовин ніж річкова, - радить дієтолог Галина Незговорова.

Але морську рибу, особливо «сумнівної якості» протипоказано вживати вагітним жінкам. Їм краще їсти річкову від перевіреного постачальника.

ОСЕЛЕДЕЦЬ – найбільша користь цього виду риби полягає в тому, що вона багата селеном – природним ефективним антиоксидантом. Тобто, регулярне вживання правильно приготованого оселедця дозволяє знизити в крові кількість продуктів окислення. Денна норма – 50 г.

ФОРЕЛЬ – завдяки поживним властивостям, рекомендована в дієтології. Жирні кислоти Омега-6 і Омега-3 сприяють покращенню роботи серця і захищають судини, запобігаючи відкладенню холестерина на їх стінках.

ЛОСОСЬ – у цій рибці Омега-3 та жирні кислоти покращують структуру шкіри, нігтів, роботу кишечника, сприяють відновленню гарного самопочуття після психологічного виснаження. Лосось вважають універсальним джерелом білка для дітей, літніх і просто хворих людей.

КОРОП – дуже корисна риба, з огляду на кількість у ній якісного білка. Рекомендована дієтологами для щоденного вжитку. Сприяє стабілізації роботи травної системи, поліпшенню обміну речовин, нормалізації рівня цукру в крові, покращенню функціонування спинного та головного мозку а також відновленню нормального стану слизових оболонок та шкіри.

Всі інші види риб містять ті ж корисні речовини, але у значно меншій кількості. Яку обрати – вже справа смаку.

ЯКУ РИБУ КУПУВАТИ?

1. Риба має бути свіжою та, якісною (візуально важко оцінити, тому краще – від перевіреного постачальника).

2. На вигляд: очі – прозорі, тушка – ціла без будь-яких пошкоджень та з приємним ароматом.

3. Краще свіжа, ніж морожена + докази того, що вона виловлена в природних водоймах.

4. Купувати копчену рибу (особливо влітку!) не рекомендується, оскільки не можна бути впевненим у типі копчення та дотриманні всіх правил зберігання. Дітям копчену рибу вживати протипоказано.

ЯК ГОТУВАТИ РИБУ?

1. З найменшою к-тю солі, оскільки вона шкодить внутрішнім органам: серцю, ниркам та судинам.

Якщо Ви засолюєте рибу, солі не шкодуйте, але перед вживанням таку рибу слід гарно вимочити. Вітаміни при засолюванні зберігаються.

2. Найкорисніше запікати рибу з овочами, або готувати на пару. До дитячого раціону харчування рибу слід додавати не раніше, як з двох років. Найкраще – ментай чи хек.

3. «Найгірший» чи найменш корисний варант приготування риби – коптити її (так ви мінімізуєте корисність продукту та збільшуєте його шкідливість).

Щоб уникнути страшної хвороби – ботулізму, перед покупкою слід обов’язково переконатися, що риба вирощена природним шляхом та зберігається в холодильнику (у свіжому вигляді – не більше 14 діб,  у мороженому – з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм, у сумнівних продавців запитайте сертифікат якості).

Часто в мережі зустрічаються статті, про нібито небезпечну рибу. До неї «зараховують»: імпортного сома, мокрель, тунця, тилапію, вугра, пангасіуса, кафельника, морського окуня та масляну рибу. Експерт «Сніданку з 1+1» Галина Незговорова заспокоює – такі заяви перебільшені та не радикальні. Користь чи шкода згаданих видів риби залежить від того, де вони вирощувалися, звідки привезені. Завжди цікавтесь постачальником/виробником. Якщо риба імпортована з Китаю, де поширене штучне вирощування зі штучними речовинами – краще не купуйте.

Смачної вам рибки та доброго здоров’я!

Новости по теме