Штучний інтелект у світі праці: якими будуть наслідки для України (прогнози експертів)

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Як штучний інтелект вплине на майбутнє ринку праці в Україні — 1+1
Freepik

Якими будуть робочі місця з розвитком штучного інтелекту?

Поделиться:

Штучний інтелект — системи, що навчаються та покращують свою продуктивність, конкуруючи з людським інтелектом. Простим прикладом є застосунки, які замінили диспетчерів у таксі. За даними Всесвітнього економічного форуму, штучний інтелект може призвести до втрати роботи для 25 мільйонів людей протягом наступних п'яти років. Як це вплине на Україну, які професії будуть замінені та яку роботу не зможуть витіснити машини? Про це детально розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGPT в Україні: як зареєструватися і користуватися (покрокова інструкція)

За результатами опитування понад 800 компаній з 45 країн світу, 3/4 роблять ставку на штучний інтелект і готуються скорочувати персонал на адміністративних та облікових посадах, таких як касири, продавці, оператори ведення даних і бухгалтери. Так, у зв'язку з розвитком штучного інтелекту по всьому світу може звільнитися 26 млн робочих місць. Втім, експерти також бачать можливість появи нових професій.

"Одночасно буде багато нових професій, створених за допомогою штучного інтелекту. У когось зарплати навіть виростуть ще більше, а комусь стане гірше, тому що їх роботу скоротять", — прокоментував президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добірка освітніх матеріалів, що допоможуть поринути у світ сучасних цифрових технологій 

В українських вишах зараз вчать використовувати штучний інтелект з максимальною користю. Наразі це програми, які допомагають збільшувати продуктивність праці.

"Гарний економіст, програміст, маркетолог чи просто людина з ідеями, в якої англійська мова не дуже, зможе завдяки штучному інтелекту зробити себе конкурентноспроможною", — зазначив Тимофій Милованов.

Аналітики також вважають, що з часом попит на спеціалістів з технологій та кібербезпеки буде тільки рости. Водночас без роботи не залишаться ремонтники, токарі, масажисти та багато інших професіоналів, роботу яких системи замінити не здатні.

Новости по теме