Карпати заполонили браконьєри: що шукають та чим це небезпечно

ТСН. Тиждень
Що браконьєри шукають у Карпатах та чим це небезпечно
wikipedia.org

Десятки людей вигрібають унікальні Карпати!

Поделиться:

Верховини Карпат заполонили браконьєри, які полюють за екзотичним природним скарбом — ісландський мох. Що особливого в цій рослині та як природі шкодять браконьєри, дізналися журналісти ТСН. Тиждень.

Ісландський мох (лат. Cetraria islandica) — вид листовидно-хвощових лишайників родини Пармалієвих, царства гриби. Як розповіли місцеві, збирачі вигрібають десятки гектарів моху, а разом з ним червонокнижні рослини. Своїми позашляховиками вони псують гірські стежки. В Інституті екології Карпат науковці розповіли, що ця рослина нібито має лікувальні властивості, тому її так активно збирають.

"Раніше використовували лише для лікування дихальної системи, тобто для бронхів легень. Зараз, якщо погуглити, його використовують майже для всіх хвороб, яких треба і не треба: і для схуднення, і від якихось шлункових проблем, і для підвищення імунітету. Така собі панацея", — пояснили в Інституті екології".

Ісландський мох

Фото: wikipedia.org

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок у серці Карпат: як провести відпустку в Буковелі восени

Внаслідок "реклами" на рослину почали активно полювати місцеві з метою продажу. Однак, збираючи так званий ісландський мох, вони знищують природу:

"Вигрібаючи мох, ви знищуєте дуже багато інших корисних рослин. Коли ви зібрали його, лишається ціла територія просто мертва Тобто це гола земля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 туристичних місць у Карпатах, які варто відвідати кожному

Журналісти ТСН. Тижня побували на горі Чорногора, звідки відкриваються чарівні краєвиди. Втім, у місці, де росте мох та зупиняються браконьєри, зовсім інша картина: багнюка, бруд і сміття. Вже декілька років вони на заповідних територіях національного парку збирають ісландський мох і залишають після себе гори сміття. Екоактивіст Василь Фіцик головною проблемою називає дорогу, яку кілька років тому прогорнули із закарпатського села Луги, аж сюди на Чорногору.

"Це дорога смерті, з якої полізла нечиста сила. Також сюди заїжджають позашляховики, які руйнують покриття. Потрапляють також мотоциклісти, які проникають до вершин гір Піп Іван  і далі хребтом, завдаючи значної шкоди довкіллю".

Як на руйнування довкілля та порушення закону реагує місцева влада, дивіться у сюжеті ТСН. Тиждень, що виходить в неділю о 20:00 в марафоні Єдині новини.

Новости по теме