Як приготувати різдвяний штолен: рецепт від Валентини Хамайко

Сніданок. Вихідний
У вихідні
Різдвяний штолен: рецепт від Валентини Хамайко

Ведуча "Сніданку. Вихідний" Валентина Хамайко ділиться рецептом різдвяної випічки.

Поділитися:

Різдво вже не за горами, а отже варто подбати про святковий стіл. Ведуча "Сніданку. Вихідний" Валентина Хамайко поділилася рецептом традиційної німецької різдвяної випічки — штолен. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валентина Хамайко поділилася секретами випікання хліба у "Сніданку. Вихідний"

Як приготувати ароматний штолен: рецепт

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 400 г
  • Сухі дріжджі – 15 г
  • Вершкове масло – 120 г
  • Жовтки -6 шт
  • Молоко – 120 мл
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Ванільний цукор – 1 пакетик
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Суміш горіхів – 180 г
  • Темні родзинки – 80 г
  • Суміш кураги, інжиру, цукатів – 80 г
  • Ром – 100 мл

Для змащування:

  • Масло (розтоплене) – 80 г
  • Цукрова пудра – 100 г

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінальний "королівський" дерун: простий рецепт Валентини Хамайко у "Сніданку. Вихідний"

Різдвяний штолен: спосіб приготування

1. Родзинки на 3-4 год замочуємо у ромі.

2. У великій мисці дріжджі розтираємо з 5 ст.л. борошна та цукром і змішуємо з теплим молоком. Накриваємо посудину харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 20-30 хв. Додаємо жовтки і ванільний цукор, перемішуємо.

3. Борошно просіюємо з сіллю і, підсипаючи в дріжджову суміш з жовтками, вимішуємо тісто. Кладемо масло і ще раз вимішуємо. Тісто викладаємо на робочу поверхню і руками підмішуємо в тісто горіхи, родзинки і цукати.

4. У мисці накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити у теплому місці на 2-3 год. Тісто має збільшитися в об’ємі у два з половиною рази.

5. Розкачуємо тісто в овальний пласт товщиною 1.5-2 см. Ребром долоні ділимо тісто на дві нерівні частини. Більшою частиною накриваємо меншу. Верхній (більший) пласт тіста складаємо вздовж навпіл. Накриваємо тісто харчовою плівкою і даємо підійти 40 хв – 1 год. Випікаємо штолен 40-50 хв при 180. Щоб верх не підгорів, накриваємо виріб фольгою.

6. Гарячий штолен змащуємо розтопленим маслом і посипає цукровою пудрою. Робимо так 3-4 рази. Готовий штолен загортаємо у пергамент і витримуємо так до Різдва.

Дивіться також, як приготувати яблучний штрудель: рецепт від Валентини Хамайко у "Сніданку. Вихідний", що виходить у вихідні з 07:00 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" та на YouTube.

Новини по темі