Ближче до осені на наших обідніх столах з’являється все більше страв з баклажанів. І не дивно, адже простота приготування та оригінальний смак цього інгредієнту робить будь-яку страву маленьким кулінарним делікатесом.  

Темпераментні іспанці вважали баклажан ягодою кохання та вірили, що він дає чоловікові силу.

А в північній Європі свято вірили, що баклажан – страшна отрута. Його сушили, подрібнювали та додавали у вино заклятим ворогам. А потім дивувались, що вороги стають усе сильніші, бо баклажан - це суцільні вітаміни та мінерали.

Провідні кулінари «Сніданку з 1+1»: Руслан Сенічкін та Валентина Хамайко пропонують вам добірку перевірених рецептів надзвичайно смачних страв із баклажанами.

БАКЛАЖАНИ МАРИНОВАНІ ЗІ СПЕЦІЯМИ
Чудова страва для тих, хто обожнює апетитний сезонний овоч – баклажан.

Інгредієнти:

баклажани - 3 шт.

- петрушка - 30 г.

- часник - 3 зубки

- перець чилі - 15 г.

- оливкова олія - 400 мл.

- винний оцет - 2 ст. л.

- спеції за смаком. 

Приготування

1. Нарізати баклажани на тоненькі скибочки. Посолити і залишити відпочити на 30 хв.

2. Смажити баклажани. 

3. В окремий посуд налити оливкової олії, додати зелені, винного оцту, часнику, перцю чилі та спецій. Перемішати.

4. В стирилізовану банку покласти баклажани та залити ароматною сумішшю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: 5 страв турецької кухні, які можна приготовувати вдома

ОМЛЕТ З БАКЛАЖАНАМИ (фріттата)
Ніжна італійська яєчня, що приємно порадує гурманів. Начинки можуть бути різні: сир, зелень, м’ясо, морепродукти. Руслан Сенічкін розповідає, як приготувати цю страву з баклажаном.
Інгредієнти:
- баклажан – 2 шт.,
- оливкова олія – 4 ст. л.,
- яйця – 6 шт.,
- вершки – 100 мл.,
- сир – 100 г,
- сіль і перець – за смаком.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляжний етикет: правила, про які знає не кожен

ПИРІЖКИ З БАКЛАЖАНАМИ 
Ці пиріжки краще готувати з «лінивого» лискового тіста, а для начинки використовувати баклажан. Лінивий формат листкового тіста зекономить ваш час, а страва, при цьому, вийде смачною та ніжною.
Інгредієнти:
(для тіста)
- борошно – 6 ст. л.,
- олія – 1 ст.л.,
- лимонний сік – 1 ст. л.,
- сіль – 1/4 ч. л.,
- вершкове масло – 2 ст. л.,
- холодна вода – скільки візьме борошно.
(для начинки)
- баклажани – 2-3 шт.,
- кунжут – 3 ст. л.,
- цибуля – 1 шт.,
- вершкове масло – 1 ст. л.,
- сіль – за смаком,
- олія.


ГРАТЕН ІЗ БАКЛАЖАНІВ

Гратен – спосіб приготування страви до апетитної скоринки. Бувають м'ясними, рибними, овочевими і навіть дисертними. Нижче пропонуємо досить цікавий метод приготування гратену.
Інгредієнти:
- баклажан – 4 шт.,
- цибуля – 1 шт.,
- часник – 3 зубчики,
- томат – 4 шт.,
- твердий сир – 80 г,
- базилік – 50 г,
- олія – 5 ст. л.

КУРКА З БАКЛАЖАНАМИ
Надзвичайно дружній тандем смачних інгридієнтів, що в поєднанні забезпечують неповторний смак.
Інгредієнти:
- філе – 800 г,
- баклажани – 2 шт,
- соєвий соус – 3 ст. л.,
- цукор – 1 ст. л.,
- імбир – 1 ст. л.,
- вода – 60 мл,
- винний оцет – 3 ст. л.,
- часник – 2 зубки,
- кукурудзяний крохмаль – 1 ч. л.
- спеції – за смаком.