Як будуть зростати пенсії у 2023 році: пояснює перша заступниця міністра соціальної політики у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Якою буде пенсія у 2023 році розповіла експерт у "Сніданку з 1+1"
Freepik

Вже з жовтня в Україні зростуть пенсії для певної вікової категорії.

Поділитися:

За даними експертів, інфляція у поточному році сягнула 30%. Ми вже розповідали, що в такому разі буде з пенсіями та чи отримають українці субсидії цієї зими, а тепер стало відомо, як зростуть пенсійні виплати у 2023 році. Про це розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчук у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1200 гривень допомоги мешканцям деокупованих територій: як отримати гроші

В проєкті державного бюджету на 2023 рік на соціальні виплати пропонують виділити 409 млрд грн. За словами Дарини Марчук, бюджет наступного року складний, оскільки він військового періоду. Однак передбачається зростання по соціальним виплатам, зокрема пенсіям.

"Бюджет військового періоду передбачає спробу зменшити перерозподіл ВВП через державний бюджет. Це означає, що ми плануємо брати трохи менше грошей з економіки, з платників податків, але водночас намагатися фінансувати всі ключові витрати. В частині соціального бюджету, на мій погляд, ми змогли знайти з Міністерством фінансів спільний підхід. Зростання по соціальних видатках відбудеться. В цілому рівень зростання по кожній виплаті це приблизно 5,4% порівняно із середнім за 2022 рік", — пояснила Дарина Марчук. 

Заступниця міністра соціальної політики також розповіла, як зростатимуть пенсії. З жовтня очікується щомісячне підвищення виплат на 300 грн для людей від 70-74 років.

"Ще в 2020 році президент виступив з ініціативою посилення пенсійного захисту людей поважного віку. Спочатку мова йшла про людей старше 80 років. В 2021 році — 75+. В цьому році в нас наступний крок починається з жовтня. Люди 70-74 років отримуватимуть постійні доплати до пенсій, які потім будуть індексуватися", — зазначила гостя "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошові виплати від Міжнародних організацій: коли і кому прийде допомога, як перевірити статус заявки

Пані Марчук зізналася, що в Міністерстві соціальної політики вже обговорюється пенсійна реформа післявоєнного періоду. Планується запровадження накопичувальної системи — коли людина за рахунок накопичення в період 20-30-40 років зможе збільшити свої виплати в майбутньому.

"Навіть зараз є недержавні пенсійні фонди, в які кожна людина добровільно може здійснювати накопичення. А на рівні держави буде запроваджена обов'язкова накопичувальна система, але виплати принаймні на першому етапі будуть здійснюватися саме роботодавцем і державою. Не буде йти мови про те, щоб громадянин принаймні на першому етапі здійснював будь-які додаткові виплати. В перший рік 1% від ЄСВ, який вже сплачується, буде відраховуватися роботодавцями до накопичувальної системи і також 1% стимулюючий доплачуватиме держава. А вже пізніше громадянин зможе добровільно започаткувати свої додаткові внески до цієї системи. В будь-якому разі треба розуміти, що оцей період накопичень розпочнеться тільки після війни", — перша заступниця міністра соціальної політики.

Також вона додала, що незважаючи на високий рівень інфляції, уряд намагатиметься забезпечити усіх соціальними виплатами. Наразі планується посилення підтримки найбільш вразливих категорій населення: ВПО, самотніх людей похилого віку, які не мають догляду, багатодітних та прийомних сімей.

"План виплат переселенцям зберігається. Обсяг передбачено на рівні поточного року. На сьогодні ми бачимо, що виплати по ВПО в принципі покривають всіх громадян, яким такі виплати потрібні. Більше того, якщо людина вже повернулася на місце свого постійного проживання, інколи вона ще отримує ці виплати. Ми очікуємо, що люди будуть свідомо повідомляти про те, що вони повернулися додому, і ми ці кошти зможемо спрямовувати на тих громадян, які ще потребують підтримки", — розповіла Дарина Марчук.

Новини по темі