Що буде з пенсіями та чи отримають українці субсидії цієї зими (коментує міністр соцполітики у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Якими будуть пенсії та субсдії у 2023 році: коментує експерт у "Сніданку з 1+1"
Pixabay/GeriArt

Чи зменшаться соціальні виплати у 2023 році?

Поділитися:

Наступного року уряд пропонує зменшити фінансування соціальної галузі. Відповідні зміни вже зафіксували у проєкті бюджету 2023 року, але ще не затвердили у Верховній Раді. Що буде з пенсіями та чи отримають українці цієї зими субсидії? Про це розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі "Сніданок з 1+1".

"Як було оголошено президентом та прем'єр-міністром, наступний бюджет 2023 року є військовим бюджетом, де переважна кількість видатків, зокрема 50%, ідуть на оборону. І це зрозуміло. Ми повні здобути перемогу, щоб нарешті перейти до мирного життя та відбудови країни. Разом з тим практично 35% бюджету — видатки на соціальну сферу. Відтак вони в рамках цілого бюджету займають вагому частину. Зараз середня пенсія 4000 грн і так само буде у наступному році", — прокоментувала ситуацію пані Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з гривнею до кінця року: коментує економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1"

Крім того, міністр соцполітики розвіяла міф про те, що є ризик залишитися без пенсії. Навпаки, вона прогнозує невелике збільшення пенсійних виплат.

"Пенсії точно не зменшатья, закладено збільшення власних доходів пенсійного фонду і ми думаємо, що так і буде. Я впевнена, що пенсійні виплати не зменшаться. Вони трохи зростуть з урахуванням того, що в нас в грудні буде підвищений прожитковий мінімум. Це зростання в загальному по пенсійній системі буде нам коштувати десь 70 млрд. Звісно, нам потрібно буде ще грошей, щоб провести індексацію в березні", — пояснила Оксана Жолнович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустки, лікарняні та робота онлайн: як змінились трудові відносини під час війни, розповідає голова Державної служби України з питань праці у "Сніданку з 1+1"

Виплати також продовжать отримувати пенсіонери, які через війну шукають тимчасового притулку за кордоном. Єдиним випадком за чинним законодавством, коли пенсія скасовується, є переїзд на постійне місце проживання за кордон. Щодо пенсій для людей, які нині перебувають в окупації або там, де відбуваються активні бойові дії, вони теж нараховуються.

"Вони нараховуються і виплачуються на банківські картки. Там, де люди отримували свою пенсію через Укрпошту і вона не могла її виплачувати, то ми відкривали рахунок в Ощадбанку і клали ці гроші туди. Ці гроші можна забрати. Ми також взаємодіємо з банками, щоб вони організували мобільні бригади, аби люди могли знімати свої кошти", — розповіла мінстр соцполітики.

У наступному році очікується підвищення субсидій. Однак для кожної людини сума залежатиме від того, яка буде платіжка. За словами пані Жолнович, суттєве збільшення платіжок не прогнозується. Також вона порадила людям, які розуміють, що вже не здатні самостійно виплачувати комуналку, звертатися за субсидіями.

Новини по темі