Посттравматичний стресовий розлад у дитини: як проявляється у різному віці, як допомогти, чого не можна робити (поради МОЗ)

ПТСР у дітей під час війни: як допомогти і що не можна робити (поради МОЗ)
freepik.com

Що робити, якщо у дитини ознаки ПТСР? У МОЗ дали роз'яснення для батьків.

Поділитися:

Як допомогти дитині, у якої розвивається посттравматичний стресовий розлад? Це дуже актуальне питання зараз, під час війни, коли українські діти пережили і родовжують переживати величезний стрес від бомбардувань, бомбосховищ, вимушеної міграції, розлуки з батьками, смерті близьких людей тощо. Як проявляється ПТСР, що можна і не можна робити?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині пережити розлуку з татом через війну (поради психолога Світлани Ройз)

У МОЗ розповідають: ПТСР – посттравматичний стресовий розлад – це порушення психічного стану, що може розвинутися після пережитої травматичної події. При цьому симптоми розладу з’являються не одразу, а через певний час (як правило, через 3–6 місяців). Через відтерміновану симптоматику батьки часто можуть не пов’язувати зміни поведінки дитини з пережитими кілька місяців тому подіями, а вважати це погіршенням характеру, ознаками вікових криз тощо.

ПТСР у дітей різних вікових груп: прояви

У різному віці у дітей посттравматичний стресовий розлад може проявлятися по-різному. На що звертати увагу у дошкільнят, молодших школярів та підлітків?

ПТСРФОТО: Facebook Міністерство охорони здоров'я України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина мовчить і уникає важких спогадів: як така поведінка впливає на психіку (коментує дитяча психологиня Світлана Ройз)

Як допомогти дитині з ПТСР

У МОЗ дали поради: як допомогти дитині подолати ПТСР та його наслідки:

ПТСР дітиФОТО: Facebook Міністерство охорони здоров'я України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині впоратися зі стресом під час війни: поради від дитячої психологині Світлани Ройз

Посттравматичний стресовий розлад у дитини: що не можна робити

У МОЗ також розповіли, чого категорично не можна робити, якщо є підозра на ПТСР у дитини:

ПТСР дитинаФОТО: Facebook Міністерство охорони здоров'я України

Якщо змінена поведінка дитини триває понад 3 місяці, у МОЗ наголошують: треба обов'язково звертатися за кваліфікованою допомогою психолога чи з відповідним запитом до сімейного лікаря (педіатра).

Як допомогти дітям і підліткам адаптуватися до нового життя в умовах війни – у "Сніданку з 1+1" розповіла психологиня Світлана Ройз:

Новини по темі