Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко про коронавірус в Україні: вакцинація, лікування, ситуація з киснем в лікарнях – ЕКСКЛЮЗИВ від «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Віктор Ляшко дав ексклюзивне інтерв'ю Сніданку з 1+1 про ситуацію з коронавірусом в Україні
Facebook/Віктор Ляшко

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко дав ексклюзивні коментарі щодо ситуації з коронавірусом в нашій країні.

Поділитися:

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко ексклюзивно для «Сніданку з 1+1» та «Твого дня» дав коментарі щодо поширення COVID-19 в Україні. Питання про вакцинацію та лікування коронавірусу міністру задав кореспондент «Сніданку з 1+1» Антон Пшеничний.

Про хвилю захворюваності на COVID-19 в Україні

Віктор Ляшко розповідає:

Ми зараз перебуваємо на піку захворюваності в цій хвилі. Зараз ми бачимо певну стабілізацію на високих цифрах. Є певні позитивні тенденції, але говорити про те, що ми вже чи на плато, чи йдемо на спад ще досить рано.

Міністр розповідає – кожна хвиля має свою тривалість та інтенсивність. І коли ми говоримо про цю конкретну хвилю, вона вже вочевидь вийшла на пік. На те, щоб ситуація стабілізувалася, впливати може декілька факторів: зменшення соціальної активності людей, жорсткіші карантинні обмеження і ключовий фактор – нарощування темпів вакцинації. Дивіться, що про вакцини від коронавірусу розповідає біологиня Дарка Озерна:

Віктор Ляшко повідомляє:

Зараз уже є дні, коли кількість виписаних людей з лікарень перевищує кількість госпіталізованих. Це дозволяє системі охорони здоров’я працювати на максимальних потужностях, але не накопичувати кількість пацієнтів. Можна вже регулювати навантаження на медичних працівників і дещо зменшувати кількість кисню, який постачається в лікарні.

Про кисень у лікарнях

Ситуація з киснем у лікарнях продовжує залишатися напруженою, адже кількість госпіталізованих щодня доволі значна. Віктор Ляшко зауважив:

Споживання кисню в лікарнях виросло через те, що сьогодні госпіталізовані потребують його у 5-6 а іноді й 10 разів більше, ніж раніше.

Все це через штам Дельта, який зараз переважає в Україні і протікає набагато важче, ніж попередні штами. Та система робить все можливе, запевняє міністр, щоб всі, хто потребує кисень, його отримали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: лікар назвав нові симптоми більш заразного штамма "Дельта" (відео)

Про ліки від коронавірусу

Віктор Ляшко наголошує:

Ключовим є те, що препаратів прямої дії, які діють на цей вірус, на жаль, ще немає. Є препарати, які рекомендовані і у визначених випадках повинні застосовуватися. Ці ліки закуповуються за кошти державного бюджету і постачаються в лікарні.

Міністр каже – пацієнти не повинні власним коштом купувати жодних ліків. А якщо від них цього вимагають, радить скаржитися у МОЗ та Національну службу здоров’я. Дивіться відео про те, як працює кол-центр МОЗу та чому люди не можуть додзвонитися:

Про вакцинацію вагітних та дітей

Про вакцинацію вагітних міністр розповідає:

Наполегливо рекомендується вакцинуватися від COVID-19 вагітним, оскільки це захищає від тяжкого перебігу хвороби, яка може призвести до втрати дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна вагітним вакцинуватися від COVID-19? Коментує медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова

Щодо вацинації дітей – Віктор Ляшко нагадав, що в Україні дозволили щеплювати від коронавірусу підлітків старше 12-ти років, але масова кампанія вакцинації у цій віковій групі ще не розпочалася. І навряд чи про неї доцільно поки говорити. Наразі вакцинація дітей – це суто вибір кожної окремої сім’ї.

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. Крім цього, щепитися вакциною (три на вибір) можуть усі відвідувачі прямоефірного шоу «Танці з зірками» (слідкуйте за анонсами).

Новини по темі