Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко подякував всім медичним працівникам України, які рятують життя під час війни: «Вся країна пишається вами, ви герої!»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Віктор Ляшко у "Сніданку з 1+1" розповів про те, як медична система охорони здоров'я України працює під час війни
Facebook Віктор Ляшко

Віктор Ляшко розповів про те, де шукати ліки в Україні під час війни та як отримати медичну допомогу.

Поділитися:

У студії "Сніданку з 1+1" міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, який щойно повернувся з робочого відрядження на Харківщину, розповів про стан справ у системі охорони здоров'я України під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де шукати ліки від різних хвороб під час війни: роз’яснення від голови парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайла Радуцького

Віктор Ляшко повідомив:

"Ми вже зараз маємо 324 пошкоджені лікарні та 24 лікарні, яких уже, напевне, не відновимо. Як мінімум 5 мільірядів гривень потрібно тільки для того, щоб відновити все до попереднього стану. Але у нас вже є план відновлення України, зокрема і медичної сфери, з новою мережею лікарень, яка буде ідеальною, щоб рятувати українців".

Розповів Віктор Ляшко і про сумну статистику щодо вбитих окупантами медичних працівників України:

"Ми маємо статистику про 9 медичних працівників, які загинули від куль загарбників, і 33 тяжко поранені. Але це оперативна статистика, на жаль, швидше за все, реальні цифри значно вищі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випадково зламала руку окупанту, коли мила підлогу: історія Людмили, що відбула 600-годинну робочу зміну на окупованій ЧАЕС у "Щоденниках війни"

Щодо ситуації з ліками в Україні, Віктор Ляшко повідомив, що на сьогодні 80% аптек працюють, лікарські препарати всіх груп є в наявності. Але російські терористи не дозволяють відкривати гуманітарні коридори, тому доводиться все завозити партизанськими стежками. Якщо є потреба в ліках, а їх немає в аптеках, міністр радить телфонувати за номером телефону 0800602019. Там або скажуть, де є найближча аптека з необхідним препаратом, або зафіксують потребу в ліках і спробують її розв'язати.

Міністр наголошує, що українців, які виїхали за кордон у статусі біженців, користуються там місцевим медичним страхуванням безкоштовно. Внутрішні переселенці в Україні можуть отримувати медичну допомогу без перепідписання декларації. Про це Ляшко каже:

"Якщо ми зараз почнемо процес переоформлення декларацій, почнеться хаос. Тому на період воєнного стану всі повинні згуртуватись і надавати медичну допомогу".

Віктор Ляшко розповів, яким для нього на сьогодні був найскладніший день війни:

"Найскладнішим для мене поки був 46 день війни, коли я вперше за цей період часу побачив свою доньку. Вона притиснулася до мене і проплакала годину на плечі. Це був дуже важкий момент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні офіційно визнали дії росії геноцидом українців

Але система охорони здоров'я України, незважаючи на шалене навантаження під час війни, гідно долає всі труднощі. Міністр говорить:

"Українські медики мене дуже вразили: всі згуртувалися і рятують життя. Шановні медики, те, що ви робите, це неймовірно. Вся країна пишається вами, ви герої!"

Дивіться відео з візитом Віктора Ляшка до студії "Сніданку з 1+1":

Новини по темі